Megszületett a Chikós

2021.03.03. 16:00

Riói köntösben a szatmári csárdás

Új dallal rukkolt elő a Czupi Áron és Vizeli Máté személyében nagykanizsai tagokkal is bíró fővárosi együttes, a Góbé Zenekar.

Horváth-Balogh Attila

A Góbé Zenekar tagjai (balról jobbra): Czupi Áron, Várai Áron, Rigó Márton, Vizeli Máté, valamint (a hátsó sorban) Egervári Mátyás és Hegyi Zoltán

Fotó: SOMOGYI LAJOS

Amúgy is csavaros népi popzenéjén még egyet csavart a Góbé és a szatmári csárdást riói köntösbe bújtatva megírta a Chikóst, amely egy életigenlő, táncos szám, latinos hangszerelésben.

A Góbé Zenekar tagjai (balról jobbra): Czupi Áron, Várai Áron, Rigó Márton, Vizeli Máté, valamint (a hátsó sorban) Egervári Mátyás és Hegyi Zoltán

A Hegyi Zoltán, Egervári Mátyás, Várai Áron, Czupi Áron, Rigó Márton és Vizeli Máté alkotta Góbé az elmúlt közel másfél évtized alatt bejárta az egész Kárpát-medencét és fél Európát, jó kedvet csempészve mindenhova, ahol megfordultak. A zenekar egyedi módon ápolja a népzenei hagyományokat és emeli be mellé korunk zenéit és témáit. Így született a tavaly megújult felállás első dala, a másnapos házibulik hangulatát idéző, klipes „Én is voltam” és a most megjelenő „Chikós” is, melybe latinos hangzásvilágot vegyítettek. A „Chikós” alapötlete még 2018-ban pattant ki Rigó Marci, a csapat hegedűsének fejéből.

- Még a Zeng felvétele idején a stúdió udvarán kávézgatva magamban nótázgattam kedvenc szatmári csárdásaimat, amikor bevillant, hogy milyen jól állna a Feketegyűrűfának a riói köntös és amúgy sem próbálkozott a zenekar még a latin amerikai népek zenéjével – mondta el Rigó Marci. – A kávé elfogyott és persze, az ötlet feledésbe merült. Tavaly nyáron aztán Somogyfajszon, a Mediawawe alkotótáborban volt szerencsénk részt venni a bandával egy fantasztikus dél-amerikai zenész, Juancho Herrera előadásán, és mivel másnap magunk is munkába fogtunk, bevillant ez a pécsi emlék. Később kiderült: nem én vagyok az első a zenekarból, aki ezen az úton jár, Egervári Matyi már évekkel korábban játszogatta a Gyertek fiúkat bossában, így fonódott össze a két nóta egy egésszé.

Mint megtudtuk: a Góbé tagjai alig várják, hogy ismét a színpadokon hasíthassanak és élőben is játszhassák az új számokat, de addig is igyekeznek kihasználni a mostani időszakot és dalműhelyükben jelenleg is friss számokon dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában