Kostyál László tanulmánya, Zóka Gyula fényképei

2021.02.01. 20:00

„Megformálta a föld porából”, képes kötet Németh János kisplasztikáiról

Az általában az iparművészet fogalmához kapcsolt kerámia kifejezés inkább technikát, mint kategóriát, illetve művészeti ágat jelent.

ZH

A kötet borítóján a Vázafestő (1959) látható

Németh János kisplasztikái ezen belül az autonóm szobrászat, a népművészet és az iparművészethez sorolható dekoratív plasztika irányából egyaránt megközelíthetők. Mind a három terület számos vonását – korszakonként eltérő mértékben – magukon hordozzák.

Ezeket a megállapításokat dr. Kostyál László művészettörténész tette abban az albumban, amely Németh János keramikusművész kisplasztikáit mutatja be, s ehhez Zóka Gyula fényképei vannak segítségünkre. Az alkotásokon öt nagy tematikus csoportba rendezve vezet végig a kötetet szerkesztő, a bevezető tanulmányt jegyző Kostyál László.

Emberpár (1985) Fotók: Zóka Gyula
A kötet borítóján a Vázafestő (1959) látható

A főiskola elhagyása, az 1958 utáni években született Németh János-művek az útkeresésről árulkodtak, tematikailag, technikailag vegyes képet mutattak. Ez a művész sajátos térszemlélete és fazekaskorongot felhasználó tömegalakítási technikája kialakulásának időszaka, amire a későbbi elvontabb tematika még nem volt jellemző. Ezután az albumban az időrendiségtől elszakadva külön témacsoportba soroltan találhatók meg az állatábrázolások, a szentek, a mitológiai alakok és jelenetek, valamint a népies és pihenő figurák (férfiak, asszonyok).

Lovon ülő majom (2005)
Európa elrablása (1973)
Ülő nő (1959) – részlet
Holló és sajt (2007)

Németh János plasztikai világa egyszerre játékos, szimbolikus és filozofikus. Gyökereinek a göcseji tájba kapaszkodó szálaira szemmel láthatóan épp olyan büszke, mint a távolabbi tájakon, más kultúrkörökből csörgedező források általa kimerített vízére. Alkotásainak sorából szeretet, derű és bölcsesség árad, valamint a világ szépségébe vetett mély hit, fogalmazott Kostyál László.

A Megformálta a föld porából című album „A helyi identitás és kohézió erősítésnek megteremtése Zalaegerszegen” elnevezésű projektben valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában