A Göcseji Múzeumhoz került

2021.02.01. 07:00

Enciklopédia a falusi padlásról

Különleges kötettel gyarapodott a Göcseji Múzeum, a történetet Kapillerné Megyeri Anna történész-főmuzeológus osztotta meg a múzeum blogbejegyzései között.

ZH

A meseszép album Babosdöbrétén került elő egy régi lakóház padlásáról. Az épület új tulajdonosa ajándékozta a Göcseji Múzeumnak. A leletről csak feltételezhető, hogy a falubeli földbirtokos Skublics családé lehetett. A töredékes állapotú, borító nélküli kötet 70 szövegoldalt tartalmaz, köztük 27 kézzel színezett, nyomtatott tábla állatok, rovarok, növények, különféle viseletű emberek ábráival. A lapokat 2006-ban Cserhalmi Henriette papírrestaurátor vette kezelésbe. Természettudományos atlasz iskolai és otthoni használatra, szabad fordításban ez a Stuttgartban, 1861-ben kiadott mű címe. A könyv első része általános rendszertan Bromme tanulmányával. A szöveget a szülők és nevelők számára összeállított kérdéssor zárja. Második részében a nyomás után kézi festéssel színezett táblákat francia, német, angol nyelvű magyarázatok követik. A könyv 1862-ben svédül is megjelent az ottani diákoknak.

A szerző, Traugott Bromme (1802–1866) neves német utazó volt, akinek az amerikai földrésszel kapcsolatos ismereteit napjaikban is számon tartják. 1820-ban utazott az Amerikai Egyesült Államokba, bejárta Texas és Mexikó tájait, hajóorvosként elvetődött a Nyugat-Indiákra, fogolyként Haitin töltött egy évet, ez idő alatt felfedezte a szigetet. Visszatérve Németországba könyveket írt utazásairól, kézikönyveket adott ki Észak-, Közép- és Dél-Amerikáról. Tapasztalatainak megosztásával segíteni akart a 19. században Amerikába kivándorló németeknek eligazodni az ismeretlen világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!