Értékőrzés és megújítás

2021.01.13. 11:20

Több mint tízezer alkotást vizsgálnak át a keszthelyi Balatoni Múzeumban

Több mint tízezer műalkotást néznek át a Balatoni Múzeum szakemberei ezekben a hetekben, hiszen megkezdődött a képzőművészeti és kisgrafikai gyűjtemények felülvizsgálata. Neves alkotók műveit és kultúrtörténeti szempontból különleges alkotásokat is rejtenek a raktárak.

Keszey Ágnes

Haász Gabriella (balra) és Major Katalin vizsgálja át a gyűjteményt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Időről -időre szükségessé válik a múzeumi gyűjtemények átvizsgálása, erre átlagosan tíz évente kerül sor. Múlt év végén a a képzőművészeti és kisgrafikai raktár rendezése és a gyűjtemények revíziójának álltak neki a Balatoni Múzeum szakemberei. Minden egyes tételt gyenként átnéznek, összevetik a leltárral a grafikák, festmények, szobrok állapotát is feljegyzik. Azt is leellenőrzik, hogy a más intézménynek kölcsönadott darabokkal mi a helyzet.

Haász Gabriella (balra) és Major Katalin vizsgálja át a gyűjteményt
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-A Balatoni Múzeum már a kezdeti időktől, a Múzeumi Egyesület megalakulásától: 1897-től kezdve gyűjtötte a festményeket, képzőművészeti alkotásokat – akkor a Tájrajzi osztályon keresztül. Ezek a gyűjtőterületnek megfelelően a Balatont és környékét ábrázolták. Festmények később is kerültek a múzeumba, amikor már nem egyesületi szinten működött, hanem államosították. Az állományban volt pusztulás. Egy vonatra felrakott állományban semmisültek meg műtárgyak egy 1945-ös bombázásban. De a gyűjtés mindig is folyamatos volt – idézte fel Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történésze.

Mintegy 1500 alkotás van a képzőművészeti , s több mint tízezer mű a kisgrafikai gyűjteményben- köztük jelentős mennyiségű ex libris. A munkálatok még várhatóan másfél-két hónapig tartanak, de már eddig is sok érdekességre bukkantak.

Átvizsgálják a Balatoni Múzeum képzőművészeti és kisgrafikai gyűjteményét
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-Amik gyakrabban előkerülnek, azok Halápy János és Egry József művei. De ahogy elkezdtük átnézni azokat a mappákat, melyben a kisebb rajzok, tanulmányok vannak, nagyon értékes kis kincseket találtam. Amire felkaptam a fejem, hogy például Rippl-Rónai Józseftől, Mednyánszky Lászlótól vannak itt művek. Ezek ugyan nem túl jelentősek: kicsi rajzok, tanulmányok, de nagyon érdekesek -sorolta Major Katalin művészettörténész. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a legrégebbi darab a leltárkönyv szerint egy 16. századi, olasz reneszánsz mester műve, bár ennek eredetiségét még meg kell vizsgálni. Haász Gabriella pedig azt emelte ki, hogy a gyűjtemény leginkább védendő művei a 18. századból származó faszobrok, melyek többségének eredete nem teljesen tisztázott. Ezeket jobbára az 1950-es években vették leltárba: falusi templomokból, plébániákból kerültek elő.

A revízió során a szakemberek is megállapítják, hogy melyik mű szorul restaurálásra. A múzeum terve, hogy együttműködést kezdeményez a Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékével, így megmenthetőek lesznek a szép és értékes művek. Az átvizsgált alkotások tárolása is megújul egyébként. A most átvizsgált művek új, fém tárolószekrényekbe kerülnek. Ezek három millió forintos pályázati támogatás segítségével kerülhettek a múzeumba, melyet az intézménye fenntartója, a keszthelyi önkormányzat nyert el. S hogy teljes legyen a megújulás: már megtörtént a raktárak újrafestése.

A gazdag gyűjtemény egy részét a tervek szerint hamarosan láthatja majd a közönség, hiszen a tervek szerint nyáron rendezik meg az Egry József és tanítványai című emlékkiállítást, a veszprémi Lackó Dezső múzeummal közösen. Ezen kívül pedig az online térben is megcsodálhatóak lesznek az érdekesebb művek, hiszen azokat az intézmény blogjában és közösségi oldalán is bemutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában