Színek az égből

2020.11.12. 13:00

Megjelent Vollein Ferenc új albuma

Színek az égből címmel megjelent Vollein Ferenc negyedik képzőművészeti albuma, a kiadvány előszavát, ajánlóját prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jegyzi.

ZH

Vollein Ferenc Színek az égből című legújabb és a korábban megjelent kiadványaival badacsonyörsi műteremháza teraszán

– A Színek az égből összegző jellegű, eddigi képzőművészeti pályafutásomat a legteljesebben bemutató kiadvány – fogalmaz Vollein Ferenc, aki komoly áttörésnek és hihetetlenül nagy művészi elismerésnek tartja, hogy 21 évesen ilyen színvonalú és terjedelmű albumot tudhat a magáénak.

Az ifjú művész kiemeli: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezen belül Kásler Miklós miniszter és Fekete Péter államtitkár támogatásával, közel 4 millió forintból jöhetett létre a 132 oldalas, 102 festménnyel illusztrált, színes mellékletekkel és tanulmányokkal ellátott, kemény fedeles, fűzött képzőművészeti album nyomdakész anyaga. Keszthelyen nyomtatták, összesen 700 példányban.

Vollein Ferenc Színek az égből című legújabb és a korábban megjelent kiadványaival badacsonyörsi műteremháza teraszán
Vollein Ferenc Villa Capriban a Tiberius-palota romjaival című alkotása (2020), olaj, vászon, 60×80 cm

Vollein Ferenc hangsúlyozza: prof. dr. Kásler Miklós előszava rendkívül megemeli a könyv rangját, színvonalát és az ő általános elismertségét is.

– A kiadvány művészettörténeti jelentőségű lesz több szempontból is – folytatja Vollein Ferenc. – Egyrészt ilyen fiatalon ekkora jelentőségű és terjedelmű albuma még nem jelent meg egyetlen képzőművésznek sem Magyarországon. Másrészt a naiv képzőművészeti stílusba, iskolába tartozó magyar festőművész először adhat ki ilyen összefoglaló kötetet a magyar művészet történetében. Továbbá a Balatonhoz köthető művészek közül ilyen jelentőségű kiadványa csak a Kossuth-díjas Udvardi Erzsébetnek jelenhetett meg utoljára, még 2000-ben, Udvardi címmel, Zala megyében pedig legutóbb a Zalaegerszegen élő és alkotó Németh János keramikusnak.

Az albumban szereplő 102 festmény 85 százalékát 2016 óta, tehát legutóbbi, Tündérország című kiadványa óta alkotta az ifjú művész. Festményeit tematikus szempontok szerint csoportosította, tehát nem időrendben szerepelnek.

– Az albumomnak azért adtam a Színek az égből címet, mert színeimmel, formáimmal az Isten által teremtett világ szépségét, gyönyörűségét szeretném visszaadni. A kiadványban szakrális tematikájú, a balatoni tájat és az ahhoz fűződő mondákat, legendákat megörökítő munkáim, továbbá toszkán és dél-itáliai tájképeket, valamint különféle történelmi személyiségeket megörökítő portrék szerepelnek – szögezi le Vollein Ferenc. – S a könyv 102 alkotásom mellett tartalmazza még eddigi 48 egyéni és számos csoportos kiállításom jegyzékét, jelentős művészeti elismeréseimet, okleveleimet, ösztöndíjaimat, az eddigi támogatóimat és mentoraimat, négy nyelvre lefordított művészi pályaképemet, része továbbá egy többoldalas fényképes melléklet pályafutásom fontos állomásairól és két elemző esszé Szemes Péter szerkesztő és dr. Zóka Péter művészetfilozófus tollából.

A reprezentatív album a kaposvári Pannónia Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg. A borítót és a belső, aranyozott betűkkel ellátott vászonkötést a művész Szemes Péter irodalomtörténésszel, esztétával közösen tervezte.

– Bízom benne, hogy az album látványos kül- és bel­íveivel, gazdag anyagával és áttekinthető szerkezetével elnyeri majd nemcsak a széles nyilvánosság, hanem a magyar képzőművészet rajongóinak elismerését és bizalmát is. Terveink szerint a kiadvány első nagyobb, nyilvános bemutatóját a koronavírus-járvány második hullámának lecsengése után egy dunántúli megyeszékhely reprezentatív intézményében tartjuk majd.

Dr. Kásler Miklós így ír előszavában az albumról: „Ha valaki fellapozza ezt a kötetet, vagy ellátogat Vollein Ferenc valamelyik kiállítására, nem csupán páratlan művészeti élményben lehet része, nemcsak a naiv neoreneszánsz irányzattal ismerkedhet meg, hanem az alkotó gondolatvilágával, az általa képviselt értékekkel is. Vollein Ferenc képeinek fő témája a Szentírás, a magyar történelem, illetve a Kárpát-medence és főként a Balaton csodálatos tájai. Ezek a témák egymással számos ponton összeérnek, a festmények sorozata pedig együttesen alkot egy egészet, amely árulkodik hitről, magyarságról, hazaszeretetről. Vollein Ferenc kiválóan önti színekbe és képekbe mindazon értékeket, amelyek identitásunk alapját képezik, amelyek magyarrá, európaivá, kereszténnyé tesznek minket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában