A hagyományok maradnak

2020.11.11. 10:00

Huszonnyolc év után igazgatóváltás Gyenesdiás művelődési házában

Huszonnyolc év intézményvezetői munka után távozik a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár éléről Hársfalvi György. Az intézmény új vezetője Szabó Zsolt Szilveszter, aki a napokban már át is vette a munkát.

Keszey Ágnes

Őrségváltás a gyenesdiási közművelődésben: Szabó Zsolt Szilveszter és Hársfalvi György

Fotó: Keszey

Sokat változott a falu élete, közössége és a kultúrához való viszonya is Hársfalvi György itteni tevékenységének közel három évtizede alatt. Eleinte csak néhány szakkör működött a házban, egy falunap volt a hagyományos program és a turizmus sem érintette annyira a települést, mint ma.

– Az egyre gyarapodó közösség nagyon nagy támogatást nyújtott a munkához – emlékezett Hársfalvi György. – Sok mindenre büszke vagyok, de leginkább a sikeres népdalosokra, néptáncosokra, a dalárdára, a nyugdíjasklubra és különböző alkalmi csoportosulásokra. A stratégiám az volt, hogy ha felmerült valamilyen igény, kezdeményezés, akkor melléálltam.

Őrségváltás a gyenesdiási közművelődésben: Szabó Zsolt Szilveszter és Hársfalvi György
Fotó: Keszey

A távozó intézményvezető kiemelte: a nagyközség előző polgármestere, a korábban könyvtáros Szalóky Jenő és a posztot jelenleg, több ciklus óta betöltő Gál Lajos és a képviselő-testületek is mindig fontosnak tartották a kulturális szféra támogatását.

Idővel meghonosodtak olyan nagy rendezvények, mint a nyári borfesztiválok, a pünkösdi szezonnyitó, a nyári komolyzenei sorozat, illetve a szüreti felvonulás és a bál is. Az utolsó munkában töltött év különösen nehéz volt, a koronavírus okozta bizonytalanságok, illetve a kulturális és zenei szférát érintő járványügyi intézkedések miatt.

A hétfőn bejelentett kormányzati intézkedések értelmében egy hónapig biztosan nem lesznek programok, de beszélgetésünkkor, a múlt hét végén a decemberi időszakra vonatkozóan még tervekkel teli és bizakodó volt az új igazgató, Szabó Zsolt Szilveszter. Ő sem ismeretlen a zalaiak számára, hiszen korábban Zalaszántón, majd Alsópáhokon ugyancsak vezetőként dolgozott, az elmúlt időszakot pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban töltötte. Aztán megpályázta és elnyerte a gyenesdiási Művelődési Ház igazgatói megbízatását.

– A pályázati kiírást látva rögtön úgy éreztem, hogy ez a kihívás kell nekem – hallottuk tőle. – Nagy és sokrétű örökséget vettem át, mely a helyi tősgyökeres lakosság hagyományaira épül. A tradíciók őrzése és a turizmus is fontos szempont lesz munkámban. A hagyományok, a közösségek megszokott programjainak megőrzése, az egyszerre értékes és szórakoztató programok mellett a vírushelyzet elmúlta után a közönség visszacsábítása is fontos lesz. Évtizedek óta küzd a szakma azzal, hogy vannak generációk, melyeket szinte lehetetlen megszólítani és eltalálni az érdeklődési körüket. Sok ötletem van azzal kapcsolatosan, hogy a tizenévesektől a harmincasokig is próbáljunk kínálni programokat, kulturális lehetőségeket – emelte ki az új igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában