szobrászművész

2020.10.22. 11:00

Két országos tárlaton szerepeltek Béres János művei

Béres János szobrászművész két korábbi alkotását is beválogatták a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ kortárs hazai képzőművészet remekeit bemutató tárlataiba. Az Art(e)miss című művét az Országos Kis­plasztikai Tárlaton mutatták be néhány hete, míg Csitri című bronzszobra jelenleg is látható az V. Őszi Tárlaton.

Gyuricza Ferenc

Béres János az Art(e)miss című kisplasztikájával

Fotó: Gyuricza

A zalaegerszegi, de az alkotóműhelye kapcsán már egyre inkább Szentgyörgyvölgyhöz kötődő Béres János úgy fogalmaz: a kortárs képzőművészetnek ma a Stefánia Palota az egyik legfontosabb bázisa, a Honvéd Kulturális Központ szobortárlatai ugyanis a hagyományos és a kísérletező irányzatoknak egyaránt teret adnak, illetve a szakma elismert, nagynevű alkotói mellett a pályájuk kezdetén lévő, frissen végzett, vagy akár diploma előtt álló fiatal képzőművészeknek is lehetőséget teremtenek a bemutatkozásra.

Béres János az Art(e)miss című kisplasztikájával
Fotó: Gyuricza

– Az Országos Kis­plasztikai Tárlaton kiállított Art(e)miss egy kő talapzaton álló bronz kisplasztika – mutatta be műveit Béres János. – Ez a szobor egy félig rovar-, félig emberalakot öltött lényt ábrázol. Artemisz a görög mitológia egyik alakja, akit a rómaiak Diánának feleltettek meg, ezért a vadászat istennőjeként ismerjük, holott a természet vagy a termékenység védnöke is volt. Az én

Art(e)missem ábrázolásánál utóbbiból indultam ki, s több női szimbólumot használtam. Az alak feje olyan, mint egy petefészek, a homlokán a születés kapuja látható, a testén pedig három emlő található. A Csitri egy 112 centiméter magas torzó, amelynek nincsenek karjai, akár a milói Vénusznak. Ez a szobor egy kislány nővé válásának a történése.

Béres János azt is elmondta: az Országos Kisplasztikai Tárlat megnyitóját eredetileg májusra tervezte a Stefánia Palota, ám a koronavírus-járvány miatt azt a kiállítást szeptember 8-ától 25-ig tekinthették meg az érdeklődők. Az V. Őszi Tárlat megnyitóját október 7-én rendezték meg, a kiállítás március 25-ig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában