a „kanizsai kemény mag” megmaradt

2020.09.25. 10:00

Új frontember és bőgős – Átalakult a Góbé Zenekar (videó)

Két zenekari poszton is történt változás a Góbé Zenekarban, azonban a „kanizsai kemény mag” megmaradt.

Horváth-Balogh Attila

A Góbé új összetételben, balról jobbra: Hegyi Zoltán, Egervári Mátyás, Várai Áron, Czupi Áron, Rigó Márton és Vizeli Máté

Fotó: ZH Archívum

Már több alkalommal írtunk a Góbé Zenekarról, amely a hagyományos magyar népzenét újszerű, vidám és fiatalos köntösbe bújtatja. Az együttes a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból alakult 2007 őszén Budapesten; Kiss B. Ádám, Egervári Mátyás, Szimán Kristóf és a nagykanizsai Vizeli Máté alapította a csapatot. Az alakulást követő években történt némi mozgás a zenekarban, Szimán Kristófot a nagykanizsai Takács Dániel bőgős váltotta és zenélt az együttesben 3 évig. Jött a Talentométer nevű tehetségkutató verseny, mely kapcsán azt érzékelték a fiúk, hogy ha csak úgy, „simán” előadják a népdalokat, hamar elvesznek a mezőnyben. Ekkor kezdték a népzenét némi világzenével vegyíteni, amiből egészen különleges „koktél” született. Különleges, de nagyon is fogyasztható.

A Góbé új összetételben, balról jobbra: Hegyi Zoltán, Egervári Mátyás, Várai Áron, Czupi Áron, Rigó Márton és Vizeli Máté Fotó: ZH Archívum

Közben csatlakozott még egy kanizsai srác, Czupi Áron az együtteshez, így alakult ki az a 6 fős társaság, amely aztán több évig dolgozott együtt: Csasznyi Imre (basszprímtambura, ének, vokál, brácsa), Rigó Márton (hegedű, gitár, brácsa, vokál), Vizeli Máté (brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál), Egervári Mátyás (cimbalom, brácsatambura, fúvós hangszerek), Tímár Márton (nagybőgő) és Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, ének). Egészen mostanáig, amikor is a frontember, Csasznyi Imre és Tímár Márton úgy döntött, felhagy a „góbésággal” és új utakra lép. A zenekar azonban halad tovább azon az úton, melyen 2007-ben elindult.

– Bármilyen furcsán is hangzik, a koronavírus első hulláma indított el valamit, ami a változásokhoz vezetett – tudtuk meg Czupi Árontól, aki az ütőhangszerek felelőse a zenekarban. – Nem léphettünk fel, koncertek nélkül teltek a napjaink, mindenki ráért – úgymond – „agyalni”, s a 2. hónap után Imrében és Mártonban kikristályosodott a döntés, hogy – elsősorban szakmai okokból – kilépnek a Góbéból. Úgy látjuk, Imi és Marci az egyszerűbb, poposabb hangzás irányába szerettek volna menni, ami azért okozott némi feszültséget, mert mi – akik maradtunk – folytatni szeretnénk a klasszikus népzene és a modern zenei világ vegyítését, azaz a „folk fusion”-t. De mivel az alkotási folyamatban nálunk mindenki részt vesz, valóban nehézzé vált az együtt, egy irányba haladás. Ezért tudomásul vettük a döntésüket, megértéssel fogadtuk, s azt gondolom, harag nélkül váltunk el egymástól.

Czupi Áron elárulta: ezután egy hónapon át próbálták megtalálni új zenésztársaikat, akik pótolni tudják a távozókat. Ez Csasznyi Imre esetében okozott nagyobb nehézséget, mert ő igazi frontember volt, aki – ahogy mondani szokták – a hátán elvitte az egész bulit, kiválóan kommunikált a közönséggel.

– Előbb nagybőgőst találtunk, aztán énekest is. És az új bőgőssel, Hegyi Zoltánnal egyébként olyan szempontból is jól jártunk, hogy végül ő ajánlotta a figyelmünkbe Várai Áront, aki nemcsak jól énekel, hanem kiválóan táncol, dobol és dudál is, tehát igazán sokoldalú – fogalmazott Czupi Áron.

Aki kíváncsi arra, hogyan muzsikál a megújult Góbé, az a világhálón már meghallgathatja egy régebbi daluk, a Dunántúli Blues 2020-as átdolgozását. S a remények szerint november végén jóval bővebb repertoárral Nagykanizsán koncertezik a csapat a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában