Kulturális fesztivál

2020.07.11. 10:00

Viszákon ismét a magyar művészet ünnepét ülik

A vasi szomszédvárban, az őrségi Viszákon több mint 30 éve él nyaranta Szarvas József színművész, a Nemzeti Színház tagja, aki 2007 óta kulturális fesztivált is szervez a községben. A pajtaszínházat fiatalon elhunyt barátjáról, pályatársáról, Kaszás Attiláról nevezte el.

Arany Horváth Zsuzsa

Szarvas József 2007 óta szervezi a kulturális fesztivált a vasi településen

Fotó: archív

– Éppen most zajlik a Mesebolt Bábszínház műsora, tele a nézőtér – mondta, amikor csütörtök délután telefonon beszélt az idei programról, amelynek címe – „Viszák 100+-60” – Trianonra és Kaszás Attilára emlékeztet, aki idén lett volna 60 éves. – Fülei Balázs zongoraművész koncertje indította az idei fesztivált, amit már tavaly összeállítottam, de a vírus miatt majdnem el kellett engednem. Nem vagyok szervező, a barátok, az általunk fontosnak tartott minőség alakítja a produkciók sorát.

Szarvas József 2007 óta szervezi a kulturális fesztivált a vasi településen
Fotó: archív

A kezdetektől jelen van Viszákon a Csík Zenekar, Ferenczi György, Berecz András mesemondó előadóművész. Idén Mucsi Zoltán és Scherer Péter előadja Mrozek Mulatság című darabját, lesz Vitéz László bábjáték, Ismerős Arcok koncert.

– A határon inneni és túli résztvevők adják a viszáki nagy családot, így valósul meg a határon átívelő kulturális kapcsolat. Idén felvidéki színésznő tart színjátszó tábort. A képzőművészeti kiállításra 12 éve küld műveket az évente egy-egy új alkotóval bővülő kortárs képzőművész csapat. Tizenegy éve kapcsolódtunk be a zalai Kovács Gyula által kezdeményezett Tündérkert mozgalomba – folytatta a színész. – Öröm, hogy már 300 génbank kert őrzi a hajdani gyümölcsfajtákat, de akkor éri el a célját, ha sokan telepítjük.

Szarvas József érzi, hogy alig-alig van kötődésünk a Kárpát-medence egykori növényvilágához, a maga eszközeivel ezen szeretne változtatni. Az idei programok bevételéből egy kis szabadtéri színházat szeretne létrehozni, amihez ifjúsági tábor is kapcsolódhatna a jövőben.

A Csík Zenekart július 16-án, az Ismerős Arcokat 18-án, Berecz Andrást 25-én láthatja a közönség, a Boglya Együttest és a Misztrált pedig augusztus 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában