A Honvéd Kaszinóban

2020.07.10. 13:00

Roma mesterségekről nyílt kiállítás Nagykanizsán

Az „ANOSZTRU” Országos Egyesület a roma kulturális kavalkád elnevezésű programsorozat keretében tegnap a Honvéd Kaszinóban Roma kismesterségek és a kortárs amatőr festőművészet címmel szervezett kiállítást.

Benedek Bálint

A kiállításon faragott használati tárgyakat is bemutattak

Fotó: Szakony Attila

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából indult el az autentikus roma mesterségeket bemutató sorozat, amely az előítéletek csökkentésére is hivatott. Teleki László, a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke megnyitó beszédében elmondta: a többségi társadalom és a kisebbségek jól kijönnek egymással. Ezt a kapcsolatot a kulturális bemutatók tovább erősítik. Ráadásul Kakas József kisbajomi kosárfonó, a kanizsai Steflo­vics Attila amatőr festő és Váradi István fafaragó munkájába a Nagykanizsai Tankerületi Központ támogatásával több, a városban táborozó fiatal is bepillanthatott.

A kiállításon faragott használati tárgyakat is bemutattak
Fotó: Szakony Attila

A tárlaton Bizzer András alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a kiállítás jelképesen a jéghegy láthatatlan részét tárja elénk, hogy felnyissa a szemünket a múlt örökségének és gazdagságának fontosságára, a roma kultúra szépségére.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke emlékeztett: a modern, informatika uralta világban nagyon fontos, hogy a gyermekek megismerjék a kézműves mesterségeket, vagyis értékekkel gazdagodjanak. Népszerűek a termelői piacok, a helyben termelt és készített portékákon keresztül kicsit a vidéki élet hétköznapjai is feltárulhatnak előttük.

A Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Orsós Vendel is hasonlóan fogalmazott. Szerinte a kiállítás emlékezteti a mai fiatalokat arra, hogy ezek a mesterségek még léteznek, s jó lenne megőrizni mindezt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában