Túlélők mesélnek a vészkorszakról

2020.07.21. 14:00

Dr. Szarka Lajos, hévízi történész Csillagsorsok című kötete húsz élettörténetet mutat be

Megjelent dr. Szarka Lajos hévízi történész legújabb kötete. A Csillagsorsok húsz holokauszt-túlélő portréját megrajzolva mutatja be a hetvenhat évvel ezelőtti borzalmakat. A szerző azt mondta lapunknak: a húsz különböző élettörténet mögött felsejlik a vészkorszak minden borzalma és az azt követő talpra állás, újrakezdés optimista kisugárzása, ami nem „száraz” történelem, adatsor, hanem sokkal több annál.

Péter B. Árpád

Dr. Szarka Lajos hisz az oral history erejében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A Csillagsorsok című kötet 20 élettörténetet mutat be, főhősei között akadnak férfiak, nők és gyerekek, akik megjárták a halál- és munkatáborokat, a nagy gettóban gyerekként élték át a borzalmakat, vagy éppen megszöktek a hegyeshalmi gyalogmenetből.

– Közös bennük, hogy mindannyian túlélték ezt a korszakot – fogalmazott dr. Szarka Lajos. – A könyv forrásanyagát a háború alatt vagy közvetlenül utána megírt naplók, illetve az évtizedekkel később született visszaemlékezések és több interjú adja. A történetek negyede pedig Keszthelyhez kötődik, itteni polgárokról szól.

Dr. Szarka Lajos hisz az oral history erejében
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az egyik közülük Simon Zsuzsa néni – az elő magyar Miss Európa és Miss Universe Simon Böske rokona –, aki a napokban adta vissza lelkét a Teremtőjének. Őt a Balaton-parti városból deportálták Auschwitzba, s dr. Szarka Lajosnak a szemtanú hitelességével mesélt például a második világégés előtti keszthelyi világról, a zsidók és a keresztények sokáig zavartalan és gyümölcsöző együttéléséről, valamint saját holokauszt-élményeiről is.

– A személyes történelem szerepe felértékelődött napjainkban, nem utolsósorban a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet működésének köszönhetően – szögezte le a szerző –, hiszen ezáltal sokkal jobban átélhető a történelem, emberi sorsok tárulnak fel, és nem számadatok sorakoznak. Ha azt mondom, hogy 600 ezer magyar áldozata volt a holokausztnak, akkor az matematika, de ha bemutatok egy-egy konkrét sorsot a gyerekkortól a vészkorszakon át a talpra állásáig, újrakezdésig, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az olvasó átérzi a történteket, egyfajta katarzison, azonosuláson megy át, így pedig immunitást kap az ordas eszmékkel szemben.

A húsz történet tanulsága pedig dr. Szarka Lajos szerint ekképpen összegezhető: ismerjük meg a történelmet, azonosuljunk a hősökkel, akik ebben az esetben áldozatok is, de túlélők, hisz talpon maradtak és nagyszerű pályát futottak be a háború után, és adjuk tovább ezeket az ismereteket a fiataloknak, elsősorban az oktatáson, a személyes kapcsolatokon keresztül. Így elkerülhető, hogy a történelem ismételje önmagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában