Jubilált a kalendárium

2020.02.13. 15:00

Hatvan éves a Naptár, a szlovéniai magyarság évkönyve

Hatvanadik kiadásához érkezett a Naptár, a szlovéniai magyarság évkönyve. A kalendárium­jellegű kiadvány volt az első, amely a II. világháborút követően, a mai Szlovénia területén magyar nyelven látott napvilágot.

Gyuricza Ferenc

A címlap is jelzi a lapszámot

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a szlovéniai magyarok képes hetilapja, a Népújság közös kiadásában, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség anyagi támogatásával megjelenő Naptár részben ezért is tölt be kiemelten fontos helyet a szlovéniai magyar nyelvű irodalom történetében, ugyanakkor a benne szereplő írások – amelyek többsége ma már ismeretterjesztő vagy tájékoztató jellegű – ugyancsak fontos tartalommal bírnak.

A címlap is jelzi a lapszámot

A 2020-as Naptár az először 2016-ban alkalmazott új szerkesztési struktúra szerint készült, azaz a szépirodalmi jellegű írások – részben szerzői kapacitás hiányában – ezúttal is teljesen hiányoznak belőle. A mintegy kétszáz oldalas kötet így két fejezetre osztható, első részében a Népújság archívumára támaszkodva képes összefoglalót találunk a 2019-es esztendő fontosabb helyi eseményeiről, míg a második fejezet témái főleg évfordulókhoz vagy aktuális eseményekhez kapcsolódva álltak össze.

Ez utóbbiak nyitó írása értelemszerűen a Naptár évfordulójához kapcsolódik, Farkas Brigitta lendvai könyvtáros az elmúlt hatvan év legfontosabb eseményeit, mérföldköveit elemzi harmincoldalas tanulmányában, ami a második fejezet legtartalmasabb cikke is egyben. A folytatásban dr. Göncz László író és történész, volt nemzetiségi parlamenti képviselő újabb helytörténeti témát dolgoz fel, a Mura mentén száz esztendeje bekövetkezett impériumváltás hátterére világít rá.

Tomka Tibor újságíró, a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet igazgatója a nemzeti összetartozás évéről értekezik, dr. Bence Lajos ­József Attila-díjas író-költő és irodalomtörténész a muravidéki magyar prózairodalom első nagy képviselőjére, a harminc éve elhunyt Szomi Pálra emlékezik, Kepe Kocin Lili, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa a muravidéki magyar versmondómozgalom kialakulását és eddigi eredményeit mutatja be, Ábrahám Klaudia, a Népújság újságírója Hodos község krónikásával, Jónás Lajos nyugalmazott katonatiszttel készített életinterjút, míg munkatársa, Szolarics Nad Klára a tájjellegű, házias ételeikről híres dobronaki vendéglőket mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában