Kontinentális kalandozások

2020.02.13. 10:00

A technika vívmányaira fókuszál Gelencsér Gábor legújabb nagykanizsai kiállítása

Öt földrész költözött zászlók és relikviák révén a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolába. Az érdekes, olykor rendhagyó „kincsek” Gelencsér Gábor tanár, újságíró gyűjteményéhez tartoznak.

Szabó Zsófia

Gelencsér Gábor tanár, újságíró a tárlat nyitóünnepségén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai pedagógus különleges gyűjtőszenvedélyéről már korábban is írtunk. Ahogy arról a páratlan tudásról is, amelynek birtokában van. Gelencsér Gábor, akinek cikkeit is többször olvashatták lapunkban, tizenegy idegen nyelven beszél. Bár ő minap nyílt tárlatán szerényen „csak” a közismertebb, aktívan gyakorolt nyelveket, az angolt, németet, franciát, oroszt, törököt említette. Ezenkívül azonban beszéli a perzsát, a hindit is.

Gelencsér Gábor tanár, újságíró a tárlat nyitóünnepségén
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hobbija, gyűjtőszenvedélye is voltaképpen kötődik a nyelvtudásához. Legújabb kiállításán, amely jövő hónap közepéig tekinthető meg a Zsigmondy-­iskolában, a nagyvilágba utaztatja az érdeklő­dőket.

– A mostani tárlat talán abban különbözik a korábbiaktól, hogy nem a művészet és a kultúra értékeire koncentrál, hanem a technika csodáira. Azért választottam a kiállítás jelmondatául az alábbi idézetet: „Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb.” Az emberi kéz gyönyörű alkotásokat hozott létre, elég csak megemlíteni például a gőzgépet és a többi, különleges technikai vívmányt. A tárlaton bemutatott dolgok közt vannak különleges érmék is, amiket szintén emberek készítettek. Olyan ábrázolásokkal, amik szintén gyönyörűek, egyediek. Elég csak megemlíteni az egyik érmét, amin az első, holdjáróhoz hasonló, 1913-ban gyártott Alfa Romeo Ampoule van. Emellett nagyon sok szárazföldi, vízi és légi jármű látható a különböző érméken, bankjegyeken, bélyegblokkokon. Az egyik személyes kedvencem egy gambiai sorozat Afrikából. Az érdekessége az, hogy a dalasi nevű pénznemük egyikén a Gambia folyón lévő gyönyörű, modern komp látható, aminek az oldalára Alex Haley Gyökerek című könyvének hőse, Kunta Kinte nevét írták fel. Azonban a tárlaton látható zászlók is érdekesek, mivel mindezek tömören, ám egyúttal nagyon sokat elmondanak egy adott országról – mondta Gelencsér Gábor.

Több kontinens zászlaját, fizetőeszközét és bélyegblokkját is meg lehet tekinteni a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az újságíró, tanár érdekességként megemlítette: Libanon esetében például egy cédrus található a zászlón, vagy a katari zászlón lévő fehér szín arról „mesél”, hogy az ottani térségben egykor tomboló kalózdömpinggel később felhagytak. Ami pedig a többi zászlót illeti, harminchárom látható a Zsigmondyban. Olyan „ínyencségek” is, mint Mikronézia, Bhután, Belize is. Az említett kincseket nem a szél hordta össze: több évtized alatt gyűjtötte őket össze a pedagógus.

Gelencsér Gábor megjegyezte: különleges gyűjtőszenvedélye olyan hobbi, amit nem lehet csak úgy abbahagyni. Elsősorban az motiválja, hogy a felnövekvő nemzedék minél többet tudjon meg a bolygóról, a nemzetekről és a kultúráról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában