Csángó táncház Zalaegerszegen

2020.01.20. 07:00

Otthonosan mozogjunk saját kultúránkban

Szinte megelevenedtek a „Kicsi nékem ez a ház, kirúgom az oldalát” kezdetű népdal sorai, olyan sokan ropták szombaton este a besenyői közösségi házban rendezett Csángó táncházban.

Fincza Zsuzsa

Szombaton a „telt házas” rendezvényen moldvai táncokkal kezdték a tanulást

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Duhajkodásról persze szó sem volt, a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület, a Penderülj Táncműhely, a Besenyő Baráti Kör és a Besenyő a 2000-es években Alapítvány szervezésében moldvai és gyimesi népdalokat és táncokat tanultak a magyar népzene, néptánc szerelmesei.

Szombaton a „telt házas” rendezvényen moldvai táncokkal kezdték a tanulást
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

– Az Emmi Csoóri Sándor programja támogatásával szervezett sorozatunknak a Csángó táncház a 3. rendezvénye, egy éven belül még 4-et tervezünk. A következőt február 8-án kalotaszegi néptáncokkal folytatjuk – árulta el Gaál Annamária, az egyesület alapító vezetője, hozzátéve, hogy stresszoldóként megtartják a sokak által kedvelt, hangulatos moldvai körtáncot is.

A gyimesi népdalokat a gyimesfelsőlaki Gábor Eszter, a népművészet mestere és unokája Szőcs Emese, a moldvai táncokat a kézdivásárhelyi Kádár Elemér, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének néptánc oktatója tanította a jelenlévőknek.

– Régen vidéken a bál, a mulatság volt a „csapatépítő tréning”, ma ezt a szerepet az UNESCO által is magyar modellként, kultúra-mentő-, és átörökítő módszerként elismert táncházak töltik be. A célunk, hogy a meglévő saját kultúránkban otthonosan mozogjunk – hangsúlyozta Kádár Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában