Stand up comedy

2020.01.06. 13:00

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki írt egy könyvet

Még meg se jelent, már várólista alakult ki körülötte. Feltehetően az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándékká lépett elő azok körében, akik indulása óta figyelemmel kísérik a szerzőt, mint humoristát. Az pedig 1998 óta lehetséges, hiszen Kőhalmi Zoltán azóta van jelen a magyar stand up comedy egén. Sokáig volt Fábry Sándor gegcsapatának a tagja, az egyik hetilap maróan vicces címlapjaiért felel több mint tíz éve. Most meg könyvet is írt.

Arany Horváth Zsuzsa

Címlap Fotó: A szerző

Az ősz folyamán, amikor kiderült, hamarosan könyv jelenik meg Kőhalmi Zoltán neve alatt, számtalanszor nyilatkozta, valójában évtizedek óta írja, tervezi, de mivel igazi halogató típus, mindig elmaradt. Barátjának, kollégájának, a mi földinknek, Bödőcs Tibornak köszönheti, hogy bepánikolt, mert hogy van az, hogy Tibi már a másodikat jelenteti meg?! Befáradt hát a Helikon Könyvkiadóba, és pár fejezettel a tarsolyában írásra jelentkezett. Szerencséje volt, ami persze újabb pánikot okozott, hiszen ha a kiadás biztosított, akkor tényleg muszáj hozzáfogni. Így született meg A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit. Aki járatos a skandináv krimik világában, annak tök egyszerű ez a körmönfont cím, aki meg nem, az végig keresheti az előképet, az ötlet eredetijét.

Címlap Fotó: A szerző
Kőhalmi saját rajzai a kötetben

Kőhalmi nem titkolja, kedveli az idén 60 éves Jo Nesbot, a norvég krimiírót, aki focistaként kezdte, majd zenekart alapított, amellyel pár éve Budapesten is fellépett egy zártkörű rendezvényen. Krimijei a mesterien nyomozó Harry Hole, a metszően agyas alkoholista detektív figurájának megalkotása mellett a skandináv társadalom sötét oldalának láttatói.

E nyomon halad Kőhalmi is, tehát senki ne várjon térdcsapkodós röhögést, amíg végighalad a 274 oldalon. Bár nyilván nem is számít erre az az olvasó, aki ismeri a fanyar, végletekig épített, csiszolt, bonyolított Kőhami-féle poénkatedrálisok természetét: gondoljunk csak a mágnessel kapcsolatos okfejtésre. Nála a humorban nincsen tréfálkozás, szomorú faarccal képes a halálról elmélkedni, s azt humoros esetnek nevezni. A hétköznapi ügyek érdeklik, arra kíváncsi, hogy ki találta fel a „kitaláltafelt” és mit gondolt közben.

A könyv mégsem ilyen. Valódi paranormális krimi, amiben a felügyelő és segédje 101 hullán gyalogol keresztül, miközben kávét és kéregzuzmópárlatot fogyaszt ajzószerként, s elveszíti minden végtagját. A fejezetek majdnem csak a végén illenek össze, addig bonyolult utalásrendszeren ereszt át bennünket a szerző. Nem mondom, hogy kell hozzá valamiféle naprakész műveltség, de kell. A figurák eredetije itt szaladgál, vagy szaladgált közöttünk, úgy, hogy Kőhalmit nem is érdeklik az aktualitások. Ámde nem ettől nehéz ráállni a gondolatmenetére. Először a szemet muszáj szoktatni az írott szöveg látványához, ugyanis minden egyes Ö betű helyett ferdén áthúzott O (ø) áll, ami ugyebár a skandináv ABC-k ismert írásjele. Azon kívül, hogy ez a formai jegy erősíti a norvég–svéd vonalat, egyéb nyomós oka is van, amire csak a végén derül fény. (Már ha…, nem minden olvasó tudta dekódolni.) Egyébiránt tisztelet a korrektoroknak.

A sorok írója számára ennél izgalmasabb volt az úgynevezett metajelenség, amikor a szerző, a szerkesztő, a narrátor, a korrektor, sőt, az olvasó is bekerül a sztoriba. Nem új keletű ez az ötlet sem, maga Woody Allen is sikerrel alkalmazta, de az élvezeti értékéből ez mit sem von le. A kavarodásnak meg kifejezetten jót tesz a nyelvi bázisában is barokkosan burjánzó, végletekig vitt keresztül-kasul reflektálás áradása.

Nem legvégül, de hab a tortán az is, hogy Kőhalmi maga illusztrálja a kötetét: elvégre az édesanyja szerint jó-jó a humoristaság, de Zoli gyerekkora óta rajzban a legerősebb. Hát most kiderül. Mondanom sem kell, a fejezeteket nyitó képek, és az egyéb tipográfiai finomságokat is rejtő szöveget megtörő ábrák maguk is információkat kínáló rejtvények. Legjobb, ha percekig nézzük, visszalapozunk, s bólogatunk, aha, a gitáros zenész feje…

Na és az övé? Mióta megszületett ez a regény, a szerző szakállat növesztett, így promotálja a könyvét. A szakáll maga is „áthallásos” lenne? Utalás Jo Nesbo borostájára? Vagy ez már túlzás? Lehet, hogy a Mindenkönyvből kiderül majd. Tudniillik szerzőnk, amellett, hogy új önálló estjét készíti, nem tett le arról, hogy megírja ezzel a címmel azt a könyvet, ami után soha többé nem kell könyvet olvasnunk, mert abban minden benne lesz. Ijesztő, de ígéretes…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában