Versek és dalok

2020.01.25. 16:00

Így ünnepelték a magyar kultúra napját Hévízen

Versek s dalokba oltott rímsorok köszöntötték a magyar kultúra napját Rátóti Zoltán és Huzella Péter ünnepi műsorában a fürdővárosban.

Péter B. Árpád

Rátóti Zoltán és Huzella Péter a magyar költészet gyöngyszemeiből válogatott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A városháza dísztermében rendezett programon elhangzottak és felcsendültek ismert és kevésbé ismert művek, például Vörösmartytól, Aranytól, Petőfitől, Csoóritól, Weörestől és kortárs szerzőktől is.

– Nem lehet a teljesség igényével szerkeszteni egy ilyen műsort, hiszen rengeteg értékünk van – fogalmazott Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. – Amikor az ember előveszi újra ezeket a verseket, ízlelgeti, újragondolja, akkor ezek átmossák a gondolatokat.

Rátóti Zoltán és Huzella Péter a magyar költészet gyöngyszemeiből válogatott
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Rátóti Zoltán és Huzella Péter barátsága lassan húsz éve tart, árulta el utóbbi, s van közös zenekaruk és zenés irodalmi estjük is, amely Hamvas Béla munkáiból válogat. A Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció meghatározó tagja azt mondta, erre az estére összegyűjtötték azokat a kedves szerzőket és verseket, akikről és amikről úgy gondolják, hogy a magyar kultúra napja apropóján érdemes bemutatni a közönségnek.

Huzella Péter arról is beszélt lapunknak, Hévíz számára a barátokról szól, „s nagy öröm mindig ide bekanyarodni”. A vers-zene kapcsolatról pedig úgy fogalmazott, utóbbinak nem hozzátennie kell az irodalmi műhöz, hanem „csak” megkönnyíti az utat a hallgatóhoz.

– Számomra óriási dolog, ha egy komoly verset előadhatok – fogalmazott az énekes-dalszerző. – Én mondani nem tudom, nem színész vagyok, tehát nekem énekelni kell, s ez minden alkalommal hatalmas élmény. Ez egy találkozás a költővel, s magával a verssel is. Ezekbe a művekbe bele vagyok esve. Persze, a dalokba is, de ott már vigyázni kell, mert az előadó nem kerekedhet felül a szerzőn, nem lehet trükkökkel énekelni: a vershez alkalmazott zenét kell jól előadni. Nem hiszem, hogy a zene hozzátesz a vershez, inkább csak segít a befogadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában