Internetes videókból merített ihletet

2019.11.17. 16:00

Havasi Irma, zalai alkotó festményei garantáltan mosolyt csalnak az arcodra

„Havasi Irma fest, Kisantal Ferencné dolgozik.” A kétgyermekes sármelléki családanya négy évvel ezelőtt vette újra kezébe az ecsetet. Az alkotás öröméről faggattuk az amatőr festőművészt.

Ujvári Klaudia

Valami készül... Festményeinek a száma meghaladja a 140 db-ot

Forrás: zaol.hu

Fotó: Ujvári Klaudia

A rajzolás, valamint a festés gyermekkora óta kiemelt szerepet tölt be az életében. Szobafestő-mázoló kisiparos édesapja révén a mész és a zománcfesték illata nem idegenítette el. Sőt, elmondása szerint több időt töltött ebben a környezetben, mint például a konyhában.

Havasi Irma az otthoni műtermében
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

A művészi hajlam tehát korán megmutatkozott. Kezdetben varrással, papírfonással, kötéssel, hímzéssel és gipszképek készítésével töltötte szabadidejét. Azonban a 90-es évek elején valami új köszöntött be az életébe: az olajfesték.

- Hamar beleszerettem, de Márió és Martin születése okán rövid idő után le kellett mondanom az alkotásról. 2015 tavaszán határoztam el, hogy alaposabban beleásom magam a rajzolás és a festés tudományába – emlékezik vissza Havasi Irma. – Nem kell túlzottan nagy dolgokra gondolni, eleinte virágcsokrokat pingáltam a vászonra. Mindig is távol állt tőlem a tétlenség, majd jött a felismerés: jé tudok rajzolni!

A Boldogság című alkotásával az első pillanatban elégedett volt
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Első körben grafitrajzokat készített, portrékat és tájképeket egyaránt. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan téma, amely teljesen távol áll tőle, elég határozottan felelt:

- A keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft. temetkezési részlegének ágazatvezetőjeként a munkát és művészi vonalat elválasztom egymástól. Biztosan nem festek halálról és fájdalomról, mert az nem én vagyok. Habár egyszer előfordult, hogy egy, a Balatont ábrázoló festményem alapján készítettek urnát.

Autodidakta módon, többnyire internetes videókból tanult. Beiratkozott Nagy Krisztián festőtanfolyamára, ahol rendkívül sokat fejlődött. Festőtáborban is részt vett, ahol inkább a technikára, a színkeverés fortélyaira helyezték a hangsúlyt. Azt érezte, hogy elkezdtek élni a vásznak a kezei alatt. Olyannyira, hogy 2017-ben mérföldkőhöz érkezett.

Valami készül... Festményeinek a száma meghaladja a 140 db-ot
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

- Az első kiállításom a Keszthelyi Járásbíróságon kapott helyet, a „Nyitott Bíróság” program keretében. Elsősorban az ott dolgozók kreativitását nézték, de mégis egyfajta izgalommal töltött el, hogy közel 40 képem megmutathattam a nagyközönségnek – meséli, majd gyorsan hozzáteszi, hogy a mai napig előszeretettel nevez pályázatokra: méghozzá sikerrel. – Bekerültem a Kiállítóterem elnevezésű, kortárs művészeti album harmadik részébe. Emellett 2018. novemberében a Jancsó Art Gallery „Négy évszak Naptár pályázatán„ a szakmai zsűri III. helyezéssel díjazta a „Tökös autó” című alkotásom.

Időközben a Kiállítóterem szerkesztője, Döbrössi Adrienn meghívta a Cédrus Művész Körbe.

- 2019 augusztusában Tabon, az „Alkotónők napja” alakalmából szervezett kiállításon 8 képpel vettem részt. Ez év szeptemberében 2 festményem a budapesti Eresz Kultur Pont falait díszítette. Innen egyenesen a Zsilip festőtanoda pályázatának eredményeképpen a Csiga és Galóca című festményem a Zuglói Civil Házba utazott – részletezte az idei év történéseit a realista ábrázolásmódot favorizáló festőnő, akinek a második, 30 képet számláló tárlatának helyszíneként a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár szolgált a közelmúltban. – A „Rendszerváltás 30” pályázatban az első 25 közé bekerült a sármelléki repülőteret megformáló festményem, amit már most elismerésként könyvelek el. Hamarosan megjelenik a 3 festményemet tartalmazó antológia is.

Havasi Irmát először Tóth Imre képei fogták meg, de Igor Levashov kifejezésmódja sem áll távol tőle. A kortárs példaképét pedig Gulyás László testesíti meg. Beszélgetésünk során hangoztatta, hogy néha a véletlen ecsetvonásokból születnek a legeredetibb műalkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában