páratlan értékű dokumentumok

2019.10.24. 07:00

A Zalahúsnál készített fotókból nyílik tárlat Zalaegerszegen

1950. december 1-jén hozták létre a Zalaegerszegi Vágó- és Húsipari Vállalatot, amely az ágazatban országosan is, a megyében pedig minden területen megkerülhetetlen cég volt.

Győrffy István

1986-ban készült ez a fotó a feldolgozóban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Paulovics Zoltán

A nyolcvanas években kezdődtek el azok a nagyberuházások, amelyek modern, európai normáknak is megfelelő nagyvállalattá tették a Zalahúst. Ezekben az években, pontosabban 1982-ben került a vállalathoz Paulovics Zoltán, aki 1988-ig dolgozott a Zalahúsnál és munkája mellett megörökítette a vállalat életének egyes részeit. Ebből az időszakból szinte minden filmet megőrzött, s most jutott el oda, hogy a páratlan értékű dokumentumból kiállítást rendezhet az Apáczai művelődési központban.

Paulovics Zoltán: Várunk még érdekes tárgyakat
Fotó: Győrffy István / Zalai Hírlap

– Négyszázhúsz képet készítettem elő, ezekből válogatunk. A kiállításon 12-14 témában csoportosítjuk a képeket. Lesznek üzemi, a húsfeldolgozást megörökítő képek, sportnapok pillanatai, a közös piaci szemlére való felkészülés képei, amikor mindent átvizsgáltak és rendbe tettek, megjavítottak a dolgozók a gyár területén, hogy a szemlézők semmilyen hibát se találjanak, s ne akadjon meg az export. Vagy említhetném a polgári védelmi gyakorlatokat, amikor háborús körülményeket imitálva kellett dolgozni – mondja Paulovics Zoltán, majd arról beszél, hogy elsősorban a Zalahús dolgozóinak szánja a képeket, azoknak, akik végigdolgozták ezeket a sikeres és szép éveket, hiszen a Zalahús ekkor az ország egyik vezető húsipari vállalata volt, valamint más érdeklődők is láthassák az ekkori pillanatokat.

1986-ban készült ez a fotó a feldolgozóban
Fotó: Paulovics Zoltán / Zalai Hírlap

– Akikkel beszéltem, mindenki örült a kiállítás tervének és a találkozási lehetőségnek. A kiállítás anyagát digitálisan átveszi és megőrzi majd a Göcseji Múzeum. Lesz szakmai része is az eseménynek, a tervek szerint eljön a megnyitóra és szól a történtekről a 86 éves Farkas Imre, aki vezérigazgatója volt a vállalatnak, és Szabó Judit egykori technológiai osztályvezető is emlékezik a régi idők munkafolyamataira és termékeire. Tervezzük néhány régi relikvia bemutatását is, amit volt kollégáink gyűjtöttek össze. Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy hírül adjam, szívesen fogadunk másoktól is kiállítható érdekes tárgyakat, például késeket, kötényeket, hasonló eszközöket. Azt kérem, hogy ezt mielőbb jelezzék nekem a [email protected] e-mail-címen – mondja Zoltán.

A tárlat november 26-án, 18 órakor nyílik meg az Apáczai Csere János Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában