Művészetbe rejtett valóság

2019.09.09. 17:00

Christo és Jeanne-Claude Denat de Guillebon művei Lendván

Rendhagyó tárlattal folytatódott Az egyetemes képzőművészet óriásai a lendvai várban című sorozat, hiszen míg korábban klasszikus képzőművészek alkotásai kaptak helyet a Galéria és Múzeum termeiben, addig ezúttal egy speciális ág, a land art és az installáció mestereinek tevékenységébe kaphat betekintést az érdeklődő.

Gyuricza Ferenc

Nada Zoran nyitotta meg a tárlatot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Rejtett valóság című tárlat ugyanis a monumentális vállalkozásai révén elhíresült bolgár származású Christo, azaz Hriszto Javasev, valamint a művészeti alkotásaiban is vele egy párt alkotó felesége, a 2009-ben elhunyt francia Jeanne-Claude Denat de Guillebon munkásságát tárja az érdeklődők elé. Miután Christo és Jeanne-Claude tevékenysége – jellemzően híres épületek, tárgyak „becsomagolása” – szigorúan helyhez kötött volt, így a lendvai kiállításon azok plakátjai, fotói, tervrajzai vagy éppen makettjei kerültek bemutatásra. A 2020. január 31-ig megtekinthető kiállítást péntek este Nada Zoran, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma Kulturális Örökségek Igazgatóságának titkára és Magyar János lendvai polgármester nyitotta meg, ugyanaznap délelőtt pedig Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója, és Pisnjak Attila, az intézmény művészettörténésze sajtótájékoztatón mutatta be a tárlatot.

Nada Zoran nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Pisnjak Attila a tájékoztatón kiemelte: a tárlat retrospektív kiállításnak is tekinthető, hiszen gyakorlatilag teljes egészében bemutatja a két művész életművét, Christo 1958-ban becsomagolt konzervdobozától kezdve az azóta megvalósult vagy éppen kudarcot vallott kísérleteiktől a jövő évre tervezett projektekig, azaz a kiállítás által teljes képet kapunk munkásságukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában