Forrás

2019.06.17. 12:00

Új lemezén az alapokhoz nyúlt vissza a kanizsaiakból is álló Góbé zenekar

Nemrég jelent meg a két nagykanizsai taggal is bíró Góbé zenekar legújabb, Forrás című albuma, mellyel a csapat – ahogy azt a lemez címe is jelzi – a gyökerekhez kíván visszanyúlni.

Horváth-Balogh Attila

A Góbé zenekar tagjai: Egervári Mátyás, Csasznyi Imre, Tímár Márton, Czupi Áron, Vizeli Máté és Rigó Márton

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Góbé 2007 őszén alakult Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból. A társaságot jelenleg Rigó Márton (hegedű, gitár, brácsa, vokál), Egervári Mátyás (cimbalom, brácsatambura, fúvós hangszerek), Csasznyi Imre (basszprímtambura, ének, vokál, brácsa), Tímár Márton (nagybőgő), Vizeli Máté (brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál) és Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, ének) alkotja – utóbbiak ketten képviselik a „nagykanizsai vonalat”. A zenekar a táncházmozgalom aranykorát idézi, miközben a hagyományos magyar népzene- és népdalkincset új köntösbe öltözteti – most mégis visszatért a forráshoz, a magyar folkzene alapjaihoz.

A Góbé zenekar tagjai: Egervári Mátyás, Csasznyi Imre, Tímár Márton, Czupi Áron, Vizeli Máté és Rigó Márton Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Már korábban eldöntöttük a többiekkel, hogy elindítunk egy népzenei lemezsorozatot, mert eddig csak a világzenei, tehát valójában a koncertanyagunkból készítettünk hangzó kiadványt – bocsátotta előre Vizeli Máté, aki egyébiránt brácsákon, hegedűn, gitáron, kobozon játszik és vokálozik. – Nyilvánvaló, hogy ezek a populáris dalok népzenei alapokon nyugszanak, ezért támadt az a gondolatunk, hogy ezeket az alapokat megmutatjuk a közönségnek, hogy ne csak a feldolgozott, átalakított változatot ismerjék, hanem az autentikus eredetit is. Ezeket mutatnánk be egy lemezsorozatban, melynek első darabja most jött ki, Forrás címmel. Biztosan különleges élményt jelent majd a hallgatónak, hiszen a koncerteken játszott dalainkat más formában, más zenei környezetben hallja majd, mint eddig. Az albumon 6 összeállítás, bogyiszlói, bácskai, széki, kalotaszegi, szászcsávási és magyarpalatkai szerepel.

A Forrás című album borítója

Máté hozzátette: a sorozat második albumának megjelenése jövőre várható, ám addig is az elsővel várhatóan az ősz folyamán eljutnak Nagykanizsára, a Móricz Zsigmond Művelődési Házba egy lemezbemutató koncert erejéig.

– Három-négy lemez e tematika szerint bizonyosan készül, de a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Könnyen lehet tehát, hogy ez élethosszig tartó missziónk lesz – tette hozzá Vizeli Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában