Koncertet adott a Festetics-kastélynál

2019.06.19. 12:00

Zenéről, dalokról, érzésekről, s az élet dolgairól – Zoránnal

Generációk ismerik dalait, gondolkoznak el azok mondanivalóján, s dúdolják a dallamokat. Zorán a közelmúltban Keszthelyen koncertezett.

Keszey Ágnes

Zorán és csapata a legutóbbi nagy sikerű keszthelyi fellépésen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Közel hatvan éve lépett először színpadra az előadóművész. Dalai azóta gondolatokat inspirálnak, boldogságot keltenek, romantikus hangulatba ringatnak, vagy éppen könnyeket fakasztanak, ha hagyjuk, hogy a zene, a szövegek és a dallamok magukkal ragadjanak minket. Talán mindez egyszerre volt igaz a teltházas koncertre a Festetics-kastély parkjában.

Zorán és csapata a legutóbbi nagy sikerű keszthelyi fellépésen
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

- A turnék előadásain általában az azt megelőző nagy budapesti koncert műsorát játszuk végig, sőt a határon túli magyarsághoz is sokszor eljutunk ezzel a programmal. Így aztán abban az évadban – akárcsak a színházi előadásoknál – alig változik maga a műsor – árulta el a repertoárról. A felcsendült dalok között voltak újabban és régebbiek, a közönség soraiban pedig több korosztály: a fiataloktól kezdve az aranykorúakig. Vajon mi lehet ennek a titka?

– Ez nagyon nagy öröm számomra. Nincs más magyarázatom erre, mint az, hogy Presser Gábor zenéi nem egy bizonyos korosztálynak szólnak. Másrészt kimondottan rám írja ezeket a dalokat, így maximálisan személyre szabottak. Ugyan ennyire jelentős, hogy a testvérem, Dusán írja a szövegeket, aki soha nem a legaktuálisabb témákról szól, hanem általában az életről, rólunk, esendő emberekről – persze attól függően, hogy ki mennyire tudja magára vonatkoztatni a szöveget. Mivel nem specifikusak, soha nem szóltak és nem is szólnak egy bizonyos korosztálynak, vagy az aktuális korszakról, amiben éppen élünk, talán ezért ennyire időtállóak. Minden egyes koncerten érzem, hogy hitelesen hangzik a szöveg, mert ugyanúgy tud szólni a mának, mint ahogy szólt annak idején, amikor született – mondta Zorán, majd elmosolyodott, s hozzátette: remélem, azért ez tőlem, az előadótól is függ.

– Ezek a szövegek legtöbbször az „általános én” formájában vannak megfogalmazva. Ez azt jelenti, hogy bár én egyes szám első személyben éneklem a legtöbb dalt, de az „én” mögé bárki odaképzelheti magát. Persze ez nagyon függ a közönség soraiban ülők pillanatnyi lelki állapotától, az aktuális helyzetétől, és sorolhatnám sokáig, hogy még mi mindentől. Mint ahogy az én pillanatnyi lelkiállapotomtól is függ, hogy éppen hogy adom elő a dalt. Persze, ezek nem nagy kilengések, nem lehet azt mondani, hogy rapszodikusan erre vagy arra csapongok, de mégis van hatása annak, hogy éppen milyen napom volt aznap. De ezt nem is lehet másképp – árulta el. Adódott a kérdés, vajon a keszthelyi koncert napja hogyan telt? Zorán elárulta, elég mozgalmas órák voltak mögöttük, korán indultak Budapestről a balatoni városba, s az időjárás miatt is aggódtak, hiszen igencsak esős idő volt – bár a színpadon zenélők és a közönség is sátorban volt. S Zoránról azt is tudni lehet, hogy mind a mai napig minden koncertje előtt benne is van némi drukk, egy jó fajta felfokozottság.

– Elképzelhetetlen számomra, hogy egy koncertre úgy gondoljak, hogy a siker már előre garantált. Én azt az elvet vallom, hogy minden egyes meccset újra és újra meg kell nyerni, minden egyes koncerten a maximumot kell nyújtani. Amúgy, szerintem ebben a színpadra lépő művészek nem nagyon különböznek egymásoktól.

A keszthelyi koncerten is így történt, s ilyen reményekkel folytatódik a koncertsorozat nyáron is, sőt, már készül az októberi, tizenkettedik Aréna-koncertjére is. A közönség így több településen hallhatja dalait, de új lemez megjelenését nem tervezi.

– Új albumot kiadni most már egyre nehezebb, mert az internet szinte eltörölte a klasszikus kiadványokat, alig fogynak a CD-k, DVD-k, így ezek megjelentetése már alig tud rentábilis lenni. A nem olyan régen született két Presser-Dusán dal, az Ez volt a dal és a Nincsen kedvem fent van a YouTube-on, és ha írnának még kettőt, akkor esetleg egy négy számos kislemez formájában ki lehetne adni, de mi is már egyre inkább a közösségi oldalakban gondolkodunk és így adjuk át a közönségnek az új dalokat – szólt a jelenkorról Zorán.

Az ő koncertjét másnap követte a 100 tagú cigányzenekar fellépése – róluk is olvashatnak hamarosan. A koncerteket szervező cég képviseletében Felvégi Balázs elmondta, hogy idén indították útra a keszthelyi kastélyparkban megrendezendő koncertsorozatot.

- A kastély szépségét szerettük volna ezekhez az előadásokhoz kapcsolni, de az időjárás miatt sátrat kellett emelni. De a rossz idő ellenére mindkét este nagyon jól sikerült, telt házas koncert volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában