A közös dudahagyományok jegyében

2019.06.10. 18:30

Horvát-magyar pünkösd Gébárton

A közös horvát-magyar dudahagyomány és a horvát nemzetiségi hímzés is élményt kínált hétfőn a Gébárti Kézművesek Házában megrendezett XII. horvát-magyar családi pünkösdi fesztiválon.

Magyar Hajnalka

Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész Tóth Anna Nórának mutatja a horvát hímzés jellegzetes motívumait

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Mindezen túl kézműves játszóház, csipke, kosárfonó és kovácsolás mesterségbemutató, kiállítás, többféle színpadi produkció és a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület jóvoltából pünkösdi térképes kincskereső játék színesítette a palettát.

Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész Tóth Anna Nórának mutatja a horvát hímzés jellegzetes motívumait Fotó: Pezzetta Umberto

A program kiemelkedő eleme a tavaly megjelent „Dil-dil duda” című CD bemutató koncertje volt a pécsi Misina Zenekar és a budapesti Tiszta Forrás Zenekar előadásában. A CD tartalma unikális, először gyűjtötték fel a Mura menti közös horvát-magyar duda dallamkincset – tájékoztatott Prokné Tirner Gyöngyi, a kézművesek háza szakmai vezetője. További érdekesség, hogy a térségben különleges dudát használtak, amelynek szárában három sípot is elhelyeztek. A hangzóanyaghoz társuló tanulmányt a fellépő zenekarok vezetői – Végh Andor és Szabó Zoltán népzenész – jegyzik.

A horvátok hímzéskultúrájába Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész avatta be az érdeklődőket. Kétszáz éves csáktornyai mintafeldolgozást mutatott be, aminek jellemzője az élénk színek használata s a fekete kontúr. Emellett molnári főkötőminta is megéledt varrótűje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában