Tárlatbemutatókkal a világnapon

2019.05.20. 07:00

Tömegeket vonzott Friedensreich Hundertwasser és Haszegava Soicsi kiállítása Lendván

Több száz fővel gyarapodott szombaton a Galéria és Múzeum idei látogatóinak száma, a múzeumi világnapon ugyanis már a kora délutáni órákig mintegy 350-en keresték fel az intézményt. Ingyenes tárlatvezetések, kötetbemutató, valamint új tárlat megnyitója is szerepelt a programban.

Gyuricza Ferenc

Dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus (középen) a Lendvai évszázadok című tárlatot és az annak kapcsán megjelent kiadványt mutatja a Magyarországról érkezett Bodó Lászlónak és feleségének Fotó: GYF/Zalai Hírlap

A legnagyobb érdeklődés az Okzident & Orient című kiállítás iránt mutatkozott, az osztrák Friedensreich Hundertwasser és a japán Hasze­gava Soicsi közös tárlata azonban már eddig is a Galéria és Múzeum egyik legsikeresebb projektje. Az intézmény művészettörténésze, Pisnjak Attila elmondta, két hónap alatt több mint ötezren tekintették meg a kiállítást, így akár látogatórekordot is dönthetnek.

Dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus (középen) a Lendvai évszázadok című tárlatot és az annak kapcsán megjelent kiadványt mutatja a Magyarországról érkezett Bodó Lászlónak és feleségének Fotó: GYF/Zalai Hírlap

Az Okzident & Orient tárlat mellett a Galéria és Múzeum egy állandó kiállítása is fókuszba került a múzeumi világnapon, a 2018 januárja óta Lendvai évszázadok című történelmi tárlathoz ugyanis most készült el az a négy nyelven, külön-külön is kapható azonos című kiadvány, amelynek bemutatóját szintén szombatra időzítették. Dr. Lendvai Kepe Zoltán, az intézmény főmuzeológusa, a tárlat kurátora kiemelte: a Lyndvamuseum című kulturális, helytörténeti és múzeumi folyóirat aktuális, immár 12. számaként megjelenő kiadványokkal nemcsak az volt a szándékuk, hogy útmutatóul szolgáljanak a látogatóknak, de azt is szerették volna, ha segítségükkel a fiatalok még jobban megismernék a kisváros gazdag történelmét.

A szombati programsorozat részeként nyílt meg a zsinagógában a német Wilhelm Heiliger Meditáció és fotó című tárlata, a kiállítást – június 30-ig látogatható – Pavla Jarc művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában