Legyen támogatott a képzés

2019.02.09. 10:00

Fórummal fejeződött be a zalaegerszegi kézműves szakképzési konferencia

Pénteken fórummal folytatódott a hangversenyteremben a Hagyomány, mesterség, jövő című népi kézműves szakképzési konferencia.

Magyar Hajnalka

A fórumon felszólalt Nagy Béla fafaragó is

Fotó: Katona Tibor

A kétnapos összejövetelt azért kezdeményezte a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, mert egyre nagyobb igény mutatkozik rá, hogy a kézművesképzés az államilag finanszírozott szakképzésbe integrálódjon. Évek óta zajlik a népi kézműves szakmák oktatását érintő közös gondolkodás, a feltételek alapvetően adottak is, ám össze kell hangolni a szereplők feladatait.

– A népművészettel foglalkozó szervezetek régi törekvése, hogy az OKJ-s népikézműves-képzések visszakerüljenek az iskolarendszerbe és a felnőttképzésbe – summáz Devecz Zsuzsa, a ZMNE szakmai munkatársa. – A civil szervezetek ugyanis képtelenek teljesíteni az akkreditált képzések feltételeit, a szakképzési centrumok alapító okirata azonban megengedi, hogy népi kézműves szakmákat is oktassanak. Ők adhatnák az elméleti felkészítést, a gyakorlati oldalt pedig az aktívan dolgozó kézműves műhelyek biztosítanák. A kulturális gazdaságfejlesztés újabb ága bontakozhatna ki e módon, a kézműves vállalkozások egyre több képzett embert foglalkoztathatnának.

A fórumon felszólalt Nagy Béla fafaragó is
Fotó: Katona Tibor

Mint elmondja, a legnagyobb érdeklődés a napi használati tárgyakat előállító szakmák iránt mutatkozik, amelyekkel a megélhetés is biztosítható. Ilyen a fazekasság, a famegmunkálás, a népi textilkészítés, illetve a dísz- és ajándéktárgyak (csuhé, gyékény, kosárfonás) előállítása, ezeknek a termékeknek van ugyanis életképes piaca.

A tegnapi fórumon mintegy félszázan vettek rész az ország különböző szegleteiből, népművészeti civil szervezetek, szakképzési centrumok, szakiskolák, az iparkamara és több aktív kézműves műhely színeit képviselve. Ez volt az első alkalom, hogy a témát érintő sokféle információ, szempont és igény találkozhatott és közös mederbe terelődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában