Kiállítás

2019.01.02. 16:00

Egy fakanállal kezdődött minden – Megnyílt Szabó Gyula fafaragó tárlata Zalabaksán

Faragott evőeszközök, tálak és egyéb használati eszközök s néhány további érdekesség alkotja a zalalövő-irsapusztai fafaragó, Szabó Gyula Zalabaksán még néhány napig megtekinthető tárlatát. A kiállítást a község karácsonyi programsorozata keretében Horváth Ottó polgármester nyitotta meg.

Gyuricza Ferenc

Szabó Gyula a Zalabaksán látható kiállítás egy részletével

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szabó Gyula tárlata jól illeszkedik ahhoz a sorozathoz, amelynek évek óta helyet ad a község művelődési háza, helyi vagy környékbeli alkotók, a természettel harmonizáló művészeti tevékenységet végzők mutatkozhatnak be itt alkotásaikkal. Szabó Gyula a véletlen folytán kezdett el fafaragással foglalkozni, a kényszer szülte első alkotását.

– A kilencvenes évek elején az erdészetnél fakitermelést végeztünk a brigáddal – mondja. – A munka befejezését helyben elkészített közös ebéddel akartuk megünnepelni, de a főzőkanál otthon maradt. Ekkor gyorsan, egy darab bükkfából, ott helyben kifaragtam a kanalat.

Szabó Gyula a Zalabaksán látható kiállítás egy részletével
Fotó: Gyuricza Ferenc

Szabó Gyula azonnal ráérzett a fafaragás ízére, annyira megtetszett neki, hogy szinte a mindennapjai részévé vált. Ahogy anno a pásztorfaragók, ő is evőeszközökkel, kisebb használati tárgyakkal kezdte, s közben faliképekkel, szoborszerű faragásokkal bővült a paletta. Ma már művészi alkotások – egyebek mellett egy trükkös ördögfigura – is kerülnek ki kezei közül. Az alapanyagot általában a kőris és a bükk adja, de dolgozott tiszafával is, és szürkemarha szarvának tülkét is díszítette már. Alkotásai szinte kizárólag a saját ötletei alapján születnek, amit megálmodott, azt rövid időn belül ki is faragja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában