András-napi hagyomány

2018.12.05. 16:00

Tekerőlantosok találkoztak Keszthelyen

Közel két évtizede hagyomány már, hogy András-napján, vagy ahhoz közeli időpontban az ország minden részéből tekerőlantosok érkeznek a keszthelyi Család iskolába. Így történt ez most hétvégén is. Az eseményen a zenével együtt népi ének tanítás is volt.

Keszey Ágnes

A tekerős találkozó néhány résztvevője: Szabó Pál, Horváth Tibor, Almássy Levente és a klarinétozó Varga János Fotó: Keszey Tivadar

Fotó: Keszey Tivadar

Az András-napi országos tekerős találkozóra tanulni vágyó ifjú zenészek és tanárok gyűltek össze és hangszerkészítő is érkezett. A tekerőlant hajdan egész Magyarországon ismert volt, de Zalában már régen eltűnt. Ám az elmúlt 18 évben – mióta megrendezik a szakmai tapasztalatcserét és képzést- Keszthely a tekerősök legnagyobb bázisává vált, hiszen a Család iskolában a mindennapokban is folyik a hangszeres képzés.

A tekerős találkozó néhány résztvevője: Szabó Pál, Horváth Tibor, Almássy Levente és a klarinétozó Varga János
Fotó: Keszey Tivadar

 

Egy ifjú tekerős: Almássy Levente
Fotó: Keszey Tivadar

-A hétvégi találkozón a kezdők az alapokat, a haladók különböző technikákat, tájegységekre jellemző díszítésmódokat tanultak. A tekerőlantos képzéssel együtt énektanítás is volt, hogy el is tudják énekelni azokat a dalokat, amelyeket a hangszeren játszanak. A tekerőlant legtovább a Dél-Alföldön maradt meg. Soha nem volt szóló hangszer, mellette esz-klarinéttal- úgy mondták ott, hogy csöcsös klarinéttal- játszottak. Idén először az esz-klarinét tanítása is folyt. Így a dél-alföldi zene teljességében meg tudott szólalni- mesélt a találkozóról Keszey Tivadar, a tekerős találkozó szervezője.

Táncházat is rendeztek, melyen a találkozón tanulók is zenéltek: Varga Márton, Walter Botond, Szerényi Domonkos és Szerényi Béla.A színpadon ül: Tüttő Balázs, Ferenczi István, Németh András, a színpadon áll: Barta Ábel, Varga János, Lipták Péter, Császár Domonkos
Fotó: Keszey Tivadar

 

A táncház legszebb pillanata: átfordulás adventbe
Fotó: Keszey Tivadar

A hétvégén a folklór más ága is szerepet kapott: szombat este táncházat rendeztek. Az esemény lélekhez szóló pillanatai voltak az éjféli percek, az adventbe való átfordulás ideje – ekkor bevitték az adventi koszorút, melyen felgyulladt az első gyertya fénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában