Fiatal szerzők és új rovatok

2018.12.31. 10:40

A Pannon Tükör idei utolsó száma

Lassan, de biztosan változik a hamarosan 25 éves Pannon Tükör arculata, hiszen amellett, hogy őrzi és biztosítja a térségben élő szerzők megjelenési lehetőségét, érzékenyen reagál a kortárs hazai irodalomra, sőt, a fordítókról sem feledkezik meg.

Arany Horváth Zsuzsa

A folyóirat címlapját Szényi Zoltán zalaegerszegi festőművész Töredékek című alkotása díszíti Fotók: A szerző

Az idei zárószámban, szám szerint a hatodikban ez utóbbi ambíció testesül meg: a kelet-európai és orosz rendszerváltásig tiltott szerzőnek számító Mandelstam (1891-1938) néhány versét a Keszthelyen élő Lángi Péter műfordításában olvashatjuk. Köztük azt is (Élünk, de nem érzünk alattunk országot – 1933), amelyért úgy szenvedett el meghurcoltatást, hogy meg sem jelent nyomtatásban, csak baráti körben terjesztették Szentpétervárott. A megértéshez két sort idézünk: „Körülötte nyápic vezetők csürhéje,/Szolga és játékszer a sok félemberke.”

Az immár bizonyára sokak által várt Egy mondat rovatban Hardy Júlia pszichiáter és a 32 éves budapesti költő, Izsó Zita osztja meg egy-egy hónapjának szubjektív lenyomatát a Pannon Tükörrel.

A lap Gál Soma, zalai származású író szerkesztésében Debüt címmel új rovatot indított az első megjelenők számára: itt a 18 éves Nagy Lea és Nagy Dániel és a 20 esztendős Skerlecz András kapott helyet.

A folyóirat címlapját Szényi Zoltán zalaegerszegi festőművész Töredékek című alkotása díszíti Fotók: A szerző

A recenziós összeállítás ablakot nyit a friss irodalmi termésre, a helytörténeti rovatot pedig zalai múzeológusok írásai erősítik.

A Pannon Tükör egyedi vonása, hogy a szépirodalmi mellékletként megjelenő, külön füzetben olvasható műről azonnal találunk kritikai beszámolót a lapban. Ezúttal Falusi Márton A buszmegálló, avagy mikor jön a hathúszas? című groteszk hangvételű hangjátéka az alapanyag, melyről Turbuly Lilla kritikus tollából olvashatunk támpontokat adó írást.

Az idei utolsó mellékletben Falusi Márton groteszk hangjátéka olvasható

A Pannon Tükör izgalmas tartalmú 2018/6. számát idehaza az egerszegi Keresztury VMK-ban mutatták be, az ajánlót dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága elnöke és Bubits Tübnde főszerkesztő, valamint Nagygéci Kovács József on-line főszerkesztő mondta el. Emellett december 17-én az Örmény Kulturális Központban is bemutatták az idei utolsó lapszámot, valamint az annak mellékleteként megjelent rádiójátékot, melynek szerzője, Falusi Márton is jelen volt, vele Nagygéci Kovács József beszélgetett. A budapesti bemutatón Gál Soma, a Debüt rovat szerkesztője mutatta be a hatodik szám első közléseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában