Művészet

2018.05.21. 08:00

Önálló kiállítással jelentkezett Károlyfi Zsófia, lovászi grafikus

Játék az egész világ címmel nyílt meg nemrég a határ menti település könyvtárában a Lovásziban élő festőművész, író, grafikus Károlyfi Zsófia önálló kiállítása. Ennek kapcsán beszélgettünk az alkotóval.

Korosa Titanilla

Károlyfi Zsófia képeinek fő témája az ember és a természet kapcsolata. A tárlaton régi és új képek is megtekinthetők Fotó: A szerző

Nemrég tért vissza Lovásziba

Tíz év után jelentkezett új, önálló kiállítással Károlyfi Zsófia, aki az utóbbi néhány évet Budapesten töltötte.

- 2016-ban költöztem vissza Lovásziba – kezdte a művész. – Az elmúlt két évben többször gyengélkedtem, nem is gondoltam, hogy tudok még festeni, ám kaptam tavaly egy megrendelést és kiderült, hogy megy ez nekem még. Aztán úgy alakult, hogy összejött a kiállítás is a könyvtárban, aminek nagyon örülök, hiszen az utóbbi évtizedben csak más művészekkel együtt állítottam ki festményeimet.

Károlyfi Zsófia képeinek fő témája az ember és a természet kapcsolata. A tárlaton régi és új képek is megtekinthetők Fotó: A szerző

Mint mondta: ennyi év után átnézve a korábbi anyagokat, lát fejlődést festészetében, viszont a téma ma is ugyanaz, mint 10 évvel ez- előtt. A kiállítás anyagát több költő odaillő versidézete teszi teljessé.

- Régen csak ösztönösen festettem, nem volt hozzá filozófiám, viszont minden kép témája a természet vagy a természet és az ember közti kapcsolat volt. Aztán világossá vált, hogy ez a lényeg, ezen gondolatok mellett létezem. Természeti kapcsolat nélkül nem is lehet élni. Erről szólnak a képek, az írásaim, hiszen a természettel való harmonikus együttélés az egyetlen megoldás az emberek számára, vagy a Föld megrázza magát és kezdhetünk mindent elölről.

Hozzátette: a kiállítás megnyitója nagyon jó élmény volt számára, széppé tette az is, hogy régi ismerőse is közreműködött zenészként a rendezvényen.

A gazdasági válság is hatással volt az életére

Károlyfi Zsófia arról is beszélt, hogy a gazdasági válság hatásai őt is negatívan érintették. Emiatt hagyta el néhány évre Zalát és költözött Budapestre.

- Korábban megéltem a képeim eladásából, majd a gazdasági nehézségek miatt kisebb lett a kereslet, ekkor mentem el a fővárosba – mesélte.

Több próbálkozás után egyesületet alapított és kortárs festőművészeknek szervezett kiállításokat.

- Ma már újra itthon, nyugdíjasként tevékenykedek – tette hozzá. – Foglalkozom az otthon felújításával, festek és írok is közben. Igyekszem a munkásságommal a hasonlóan gondolkodó embereket hitükben megerősíteni. Azokat, akiknek nemcsak a profit megszerzése tölti ki életüket, nemcsak szokásaik, igényeik rabjai, hanem értékelik a szabadságot is. Mindemellett tele vagyok tervekkel, ha 500 évig élnék, sem tudnám az elképzeléseimet megvalósítani. Ezt nehéz volt megszoknom, de el kell fogadnom – mondta. – A gyakorlat lassúbb, mint a gondolkodás. Kellenek persze a határidők is, mert ha az nincs, akkor például a mostani kiállításra sem hozom össze a mintegy 40 képet.

Készülnek további képek és írásai is folyamatban vannak

- Rövid cikkeket, blogot, novellát is írok, közben egy regénybe is belekezdtem. Ennek témája egy családi szerelmi történet. Gondoltam, belevágok. A lányom segített kutatni hozzá háttéranyagot, aztán annyira belemélyedtünk, hogy a 19. századig léptünk vissza, vagyis hosszú sztori bontakozna ki ebből a Rómeó és Júlia történetére hajazó sztoriból, vagy talán egy romantikus történelmi regény kerekedhet majd ki belőle.

A szerzőnek korábban megjelent mesekönyve, a Zalai erdők meséi: Böszmerenghy Töhötöm címmel. Ennek története is újabb fejezethez érkezett.

- Találtam egy hangot a hangoskönyvek hallgatása során, Engler József személyében – folytatta Károlyfi Zsófia. – Móra Ferenc novelláját hallottam tőle, és nagyon megfogott az előadása. Írtam neki, hogy elvállalná-e, hogy hangját adja a mesekönyvem hangoskönyv változatához. Vállalta a munkát, így nagy örömömre ez is megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában