A művészbejáróban tett hitet Egerszeg mellett

2018.05.03. 13:00

Béres János, a lokálpatrióta szobrász

Múlt héten Béres János szobrászművész volt a vendége a Művészbejáró az Orgonában című beszélgetéssorozatnak, aki ez alkalommal is elkötelezett egerszeginek vallotta magát.

Arany Horváth Zsuzsa

Béres János szobrászművész a készülő első világháborús emlékmű tanulmánytervével Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A beszélgetés körbejárta a 63 éves művész életpályáját, ami tihanyi gyerekkor után vezette Zalaegerszegre. Itteni mesterektől, Dús Lászlótól és Szabolcs Pétertől tanulta a művészete alapjait, fogásait. A műhelyét, műtermét is Zalában, Szentgyörgyvölgyön rendezte be, ahol nem zavar senkit a néha bizony zajos alkotói folyamattal. A magánélete a házassága révén kilenc éve úgy alakult, hogy Szigliget is befogadta, elsősorban mint művészt. Ennek ellenére, ahogy lakcímkártyája is bizonyítja, maradt és marad Zalaegerszeg polgára, erre a várostól közel tíz éve elnyert Zalaegerszegért-díj is kötelezi. „Én 1961 óta zalaegerszegi állandó lakos vagyok mind a mai napig, 16 éves koromtól fogva”, írja életrajzát kiegészítendő. A szentgyörgyvölgyi alkotóházban születik a zalai megyeszékhelyre kerülő Béres-munkák javarésze. Ismeretes, Zalaegerszegen látható a Széchenyi István dombormű az azonos nevű téren, a Kossuth Lajos mellszobor a Kossuth téren, a Szent Kristóf dombormű a Parkolóházon, Ruszt József rendező domborműve a Dél hercegnője lakóházon.

Béres János szobrászművész a készülő első világháborús emlékmű tanulmánytervével Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A legfrissebb hír: Rákóczi Ferencről készít szobortervet, amely – ha minden a tervek alapján alakul – szintén az azonos nevű utca egyik öblében kaphat helyet. Béres János mindig előre néz, hangsúlyozta, így most ez a projekt a kedvenc. A város lakói tehát számíthatnak új alkotásra Béres Jánostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában