A költő műveiből válogattak

2018.04.25. 12:00

Nagy Gáspárra emlékeztek a kanizsaiak a versmondó versenyen

A Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tiszteletére szervezett vasvári versmondó versenyen több korcsoportban is szerepeltek a zalaiak.

Benedek Bálint

Az aranyérmesek. Antal Gergő (balról), Horváth Bendegúz, Horváth István. A képről hiányzik: Vugrinecz Kinga Fotó: A Szerző

„A költő hazatér” elnevezésű versennyel a bérbaltavári születésű – Nagykanizsához ezer szállal kötődő – Nagy Gáspár előtt tisztelegnek már 11 éve a róla elnevezett vasvári művelődési központban.

Az aranyérmesek. Antal Gergő (balról), Horváth Bendegúz, Horváth István. A képről hiányzik: Vugrinecz Kinga Fotó: A Szerző

A kanizsaiaknak érthetően fontos, hogy emlékezzenek arra a költőre, aki a dél-zalai városban töltötte szabadidejének jó részét. Az ő verseiből szemezgettek az indulók, de szabadon választott költeményt is előadtak. A Schmidt István Radnóti-díjas rendező vezette Hevesi Sándor Versmondó Kör tagjai mellett idén a Nikolics Zsanna irányította Honvéd Kaszinó Városi Színpada is képviseltette magát.

- Nagy Gáspár versei nem könnyűek, érzékenyen kell közelíteni hozzájuk – mondta Schmidt István. – Nyelvgazdagság és sokszínűség jellemzi őket, nem lehet csak a ritmikára támaszkodni, a szerző költészetét kell érteni.

Az aranyérmesek közül is kiemelkedő művészi teljesítményét elismerték a „hevesis” Horváth Bendegúznak. A letenyei Andrássy-iskola diákjának a szavalása, kiállása és határozottsága lenyűgözte a szakértőkből álló zsűrit, akik komoly jövőt jósolnak a 14 éves fiúnak. A „felsősök” kategóriájában szerzett első helyet a szintén nyolcadikos Vugrinecz Kinga. A kanizsai születésű, ám most Győrben élő lányt Schmidt István készítette fel internetes csevegőprogram segítségével. A városi színpad színeiben a felnőttek között szereplő Antal Gergőn kívül a szépkorúak között induló, egyénileg felkészülő Horváth István Radnóti-díjas versmondó is aranyminősítéssel gazdagodott.

Rajtuk kívül szintén kiválóan teljesített a városi színpadot képviselő ötödik osztályos Balogh Kristóf, aki ezüst, míg a Hevesi versmondó kör tagja, Kánya Antalné Terézia bronz fokozatot vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában