Társadalomkritika

2018.02.06. 15:14

Restart kiállítás Keszthelyen: a képpel tükröt tart a művész

Restart címmel nyílt meg a Keszthelyen élő Tóth Tamás festőművész tárlata a Balatoni Múzeumban. Az alkotó az elmúlt években mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozott, ezt felhagyva kezdte újra, vagy inkább folytatta művészi pályáját.

Keszey Ágnes

A Balatoni Múzeum idei első tárlatán Tott, azaz Tóth Tamás festőművész képeiben mélyedhet el a közönség.

–Technikailag és tematikailag is nagyon érdekes és változatos a kiállítás. Azoknak nyújthat élményt, akik az olyan képeket szeretik, melyeknek van morális, társadalomkritikai tartalma- fogalmazott Major Katalin, az intézmény művészettörténésze. Az alkotó művészi pályájának szünetelése közben is gyűjtögette a megfestendő képek címeit, s az elkövetkezendő időre is sok tervezett témája van szimbolikus alkotásaihoz. Technikája nem változott, képeinek fő témái erősödtek: aktuális egyéni és társadalmi jelenségeket mutat meg saját eszköztárával: a festékkel, ecsettel, látásmódjával.

„Némelyik nő...mind egyforma” -a művész elsőként e címet viselő képét festette meg alkotói életének újrakezdéseként. A tárlaton Major Katalin és Tóth Tamás Fotó Keszey Ágnes

– A társadalomban és az emberi viszonyokban zajló furcsaságokat, véleményezéseket próbálom a képekben valamifajta szimbolikával magyarázni és felhívni a figyelmet, hogy vegyük észre ezeket. Van egy belső politikai feszültség, ami a társadalmat megosztottá tette, erről mindenképpen érdemes beszélni. És ki mások beszélnének róla, mint független alkotók? Másrészről emberi gyarlóságaink elé szeretnék magam elé és mindenki elé tükröt tartani- vallja Tóth Tamás.

Tóth Tamás kiállítása március 31-ig látható a Balatoni Múzeumban
Fotó: Keszey Ágnes
Fotó: Keszey Ágnes
Fotó: Keszey Ágnes
Fotó: Keszey Ágnes

A Restart című kiállítás március 31-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik