Kultúra

2018.02.23. 17:10

Modernitás, fiatalság – programok a Balatoni Múzeumban

Modern tárlatvezetés, városismereti séták, múzeumpedagógiai programok és s néprajzi látványtár- újdonságokról tartottak sajtótájékoztatót a Balatoni Múzeumban.

Keszey Ágnes

Az okostelefon is segíti a tárlat – így a Balaton mélyebb megismerését. A városismereti sétákat kidolgozó programban részt vevő két fiatal: a gimnazista Cuppon Panna és VSZK-s Horváth Nikoletta Havasi Bálinttal

A pénteki eseményen Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, hogy közel 90 millió forint összértékű fejlesztés valósul meg az intézményben a négy bemutatott projekttel.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója elsőként egy már megvalósult programról szólt: több nyelvű audioguide (hangos tárlatvezető eszköz) és – hangot, képeket, videóanyagot és játékot is tartalmazó – alkalmazással bővült a Balatont bemutató állandó kiállítás. Kihelyezték az ehhez szükséges QR-kódokat (mobiltelefonnal olvasható kód, mellyel bővebb információhoz jut a látogató) és a wifi-elérhetőséget is kiépítették.

Az okostelefon is segíti a tárlat – így a Balaton mélyebb megismerését. A városismereti sétákat kidolgozó programban részt vevő két fiatal: a gimnazista Cuppon Panna és VSZK-s Horváth Nikoletta Havasi Bálinttal

A sajtótájékoztatón szó volt a két keszthelyi és egy nagykanizsai középiskola, az ottani múzeum, és a Georgikon bevonásával zajló „Mi városunk másképp” programról is. Izgalmas városismereti sétákat állítottak össze a fiatalok, melyek nyáron indulnak.

– Tanítottunk kommunikációs és marketing ismereteket is. Nagyon fontos volt, hogy ne csak száraz ismereteket nyújtsunk, hanem készségeket fejlesszünk: hogyan tudják az információt feldolgozni, alkalmazni és eladni – mondta el Havasi Bálint a fiatalokkal közös munkáról. A keszthelyi gimnazisták a kastélytól indulva a szabadkőművesség és a Festeticsek kapcsolatát, a VSZK-s diákok a 19. század végétől mutatják be az idegenforgalom fejlődését Balaton-parti sétájukon.

Németh Péter, a múzeum igazgatóhelyettese a jövő év őszéig tartó Sokszínű múzeum projektet mutatta be. Hat térségbeli oktatási intézmény – óvodától a középiskoláig – tanulói szakkörökön, témaheteken, táborban vehetnek részt, lesznek múzeumi kulturális órák és a tehetséggondozás is fontos szerepet kap. A titokzatos régészet és a természet, elfeledett mesterségek, balatoni élővilág és térségi várak, szőlészet és borászat is szerepel a témák között.

A Balatoni Kincsestár című programban látogatható néprajzi látványtárat alakítanak ki. Gyanó Szilvia néprajzkutató ismertette a belső udvaron 75 négyzetméteres területen mutatják be az érdekes népművészeti és egykori használati tárgyakat: Az üvegtetős tér körbejárható galériával összeköttetésben lesz az emeleti díszteremmel. A tervek szerint két év múlva elkészülő új helyiség közösségi, tanuló -és kutatótérként is funkcionál majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában