Fogas történet

2017.12.18. 17:02

Mese a fogakról – Sikeresen pályázott a 15 éves lány

A Mesés egészség című könyvben a fogápolás fontosságáról írt ötletes mesét a Cserháti szakképző iskola tanulója, Varga-Szömös Bianka.

Benedek Bálint

Gyöngy Gabriella művelődésszervező és Varga-Szömös Bianka a megjelent kötettel Fotó: A Szerző

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) országos pályázatot írt ki. Több korosztályban arra kérték az ifjú nevezőket, hogy a mese nyelvén fogalmazzák meg, mit jelent számukra az egészség, hogyan és mit tehetünk annak megőrzése érdekében. A beérkezett munkák közül 17 írás, a szerzők saját kezű illusztrációjával került egy kötetbe.

Gyöngy Gabriella művelődésszervező és Varga-Szömös Bianka a megjelent kötettel Fotó: A Szerző

Ebben kapott helyet a 14-16 éves korosztály győzteseként a 15 éves nagybakónaki Varga-Szömös Bianka A csodaszer című meséje.

- A nagyrécsei iskolában harmadik osztályos lehettem, amikor a tanáraim, többek között Krénusz Ferencné is felfigyelt a fogalmazásaim kidolgozottságára – mondta Bianka. – Két éve a zalakarosi Mesélő ceruza című pályázaton szintén sikerrel szerepeltem, s az írás szeretete azóta is megmaradt. Ha leülök alkotni, akkor csak szárnyalnak a gondolataim, gyorsan szövődnek a történetek.

A sztoriknak némi valóságalapja is van, amikor a lány a pályázatra készült, gyakran járt fogorvoshoz. Igyekezett a kezelések pozitív oldalát bemutatni, azt, hogy általuk elkerülhető a nagyobb baj.

A történet a Fogacskák, valamint a Zöldségek és Gyümölcsök országának életéről szól. A két ország békességben élt egymás mellett, amíg meg nem jelent az Édességek szigete. Ekkor azonban drasztikusan megváltozott a helyzet, s rövid időn belül felütötte a fejét a betegség. Szerencsére ekkor megérkezett a doktor a csodaszerrel, amit fogkrémnek hívnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában