Seuso-kincs

2017.12.04. 13:38

Köszöntötték a Seuso-kiállítás ötezredik látogatóját Zalaegerszegen

Múlt kedden nyitotta meg kapuit a Göcseji Múzeumban a Seuso-kincs 14 darabját bemutató kiállítás, s hétfőn már az 5 ezredik látogatót köszönthették.

Magyar Hajnalka

Balaicz Zoltán (balról) köszönti az ötezredik látogatóként érkezett Halpert Barnabást. Mögötte szülei és Kaján Imre

Fotó: Katona Tibor

Mégpedig a Vas megyei Halpert-család legifjabb, 12 éves képviselője személyében, aki szülei társaságában érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum vándortárlatára.

Balaicz Zoltán polgármester és Kaján Imre múzeumigazgató ajándékokkal is emlékezetesebbé tette számukra ez alkalmat.

Balaicz Zoltán (balról) köszönti az ötezredik látogatóként érkezett Halpert Barnabást. Mögötte szülei és Kaján Imre
Fotós: Katona Tibor

Balaicz Zoltán elmondta, Zalaegerszeg számára megtiszteltetés, hogy egyike lehet annak a hat városnak, ahol megtekinthető a páratlan, késő római kori leletegyüttes.

- A tárlat iránti érdeklődés bizonyítja, helyes döntés volt, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Seuso-kincs a zalai megyeszékhelyen is látható legyen – mondta el a polgármester, majd megköszönte a múzeumi szakemberek igényes munkáját, valamint a közönség érdeklődését.

Fotós: Katona Tibor

A Hegyhátszentjakabról érkező Halpert Gábor, Siska Anikó és a 12 éves Halpert Barnabás az internetről értesült a lehetőségről, s mivel amúgy is régóta szerették volna látni a kincseket, elhatározták, rászánják ezt a napot.

- A médiában már sokat hallottunk, olvastunk az ezüstleletekről, kíváncsiak voltunk hát, miként festenek eredetiben. Ráadásul most nem is kellett Budapestre utaznunk az élményért... – mondja a villanyszerelőként dolgozó családfő, akit lenyűgöz az ötvösremekek kézi megmunkálása. Annál is inkább, mivel különösen vonzódik az iparművészethez, a manuális alkotáshoz, korábban intarziaképek készítésével foglalkozott, kiállítása is volt már Szombathelyen.

Fotós: Katona Tibor

- Csodálatos dolog, hogy gépek nélkül mire voltak képesek – folytatja. – Ma, a másolómarók és a 3D-s nyomtatók korában különösen megemeli a kalapját az ember egy ilyen teljesítmény előtt.

Barnabásnak a leopárd díszes amfora tetszett leginkább, s az a tudat, hogy egy kis időre a római korban érezhette magát a remekművek jóvoltából.

Kaján Imrét arról kérdeztük, milyen látogatószámra számítanak a december 17-ig nyitva tartó kiállításon.

- Becsléseink szerint talán elérhetjük a 15-18 ezres látogatószámot, hiszen naponta 12 órán át vagyunk nyitva. A hét végén rekord született, szombaton szinte egész nap sorban álltak az emberek, 1253 látogatót fogadtunk.

Ilyen még nem volt a múzeum életében. Ünnep ez számunkra is, fárasztó, de boldog munka, hiszen felemelő élmény látni a kiállításról kilépők átszellemült arcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában