Országos Könyvtári Napok

2017.10.04. 14:33

Izgalmas programok a keszthelyi könyvtárban

Gyerekeknek és felnőtteknek – köztük szakmabeliknek is – kínál programokat ezen a héten a keszthelyi bibliotéka az Országos Könyvtári Napok keretében.

Keszey Ágnes

Jubileumot ünnepel az idei esztendőben a Fejér György Városi Könyvtár: negyven éves a térségi könyvtári ellátórendszer, erről szakmai napot is tartottak hétfőn, felidézve a szolgáltatás múltját és jelenét. A rendszer azért alakult ki, hogy olyan kistelepülések is közösségi térhez jussanak egy könyvtár jóvoltából, amelyek önerőből ezt nem tehetik meg. A keszthelyi könyvtár ma 41 településen biztosítja e szolgáltatást.

– Az ellátott településeink nagy része ötszáz lakos alatti. Többségükben nincsen más lehetőség arra, hogy az ott élők beszélgessenek, kulturálódjanak, együtt legyenek, programokat szervezzenek – mondta el Pappné Beke Judit, a keszthelyi könyvtár igazgatója. Hangsúlyozta: ma már a könyvtárak közösségi hellyé is váltak.

– Van olyan kistelepülés, ahol nincsen hova bemenni, csak a könyvtárba: ott tartják a nyugdíjastalálkozót, a gyerek néptáncóráját, a települési rendezvényeket,ott énekel egy kis kórus – folytatta az intézményvezető.

Az Országos Könyvtári Napok programjainak vendégei a városi könyvtárban a hét végéig látogatható Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király, a hit bajnoka

Az Országos Könyvtári Napok keretében bemutatták D. Nagy Imre Vendégségben című kötetét, mely irodalmi nagyságokról szóló publicisztikai írásait tartalmazza. A kicsiknek is kínálnak programokat: a gyerekkönyvtárban ma délután kézműves foglalkozásra várják őket. Tegnap pedig egy előadáson ismerkedhettek ivóvízzel, majd Böde Péter költő várta az általános iskolásokat. A magát Vándor Meseírónak nevező alkotó nem csak ír, hanem illusztrálja is műveit.

– Bár pénzügyi és számviteli ügyintéző szakot végeztem, de egy percet nem dolgoztam a szakmámban. Már 7-8 évesen képregényeket rajzoltam. Úgy alakult, hogy amikor megszületett a kisfiam, lelkes apukaként elkezdtem rajzolni és meséket írni. Nem volt támogatóm – csak a feleségem - igazából magányos farkasként kezdtem el. Így jutottam el több mint 240 településre a Kárpát-medencébe – idézte fel költővé, országjáró meseíróvá válásának történetét a szerző. Interaktív foglalkozásán beszélt arról, hogyan tölthetik hasznosan a gyerekek a szabadidejüket, saját versei segítségével rávilágított arra, hogy mennyire fontos a természet és az állatok szeretete, s nyelvtörőket is mondott együtt a gyerekekkel.

Böde Péter interaktív foglalkozásokat tartott a gyerekeknek
Fotós: Keszey Ágnes

Az Országos Könyvtári Napok programjai folytatódnak: Október 6-án rendhagyó történelemórát tartanak általános-és középiskolásnak. Pénteken a gyermekkönyvtár legaktívabb olvasóit várják az éjszakai könyvtártúra játékos feladataival és érdekes programjaival. A hét utolsó napja Könyves Vasárnap és egyben a megbocsátásé is lesz. Mindkét könyvtár nyitva tart 9 és 13 óra között, ekkor a késedelmekért kirótt díjak megfizetése nélkül vihetik vissza az olvasók a régóta náluk lévő, kikölcsönzött köteteteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!