Művészet

2017.09.21. 16:17

Kása Pál üvegre írt műalkotásait látnia kell

Nagykanizsa – A több ezernyi, milliméteres pontokból végül olyan élethű kép születik, mint egy festmény. Annak ellenére, hogy nem ecsetet, hanem speciális, forgófejes gépet vesz kézbe Kása Pál.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

A civilben elektrosztatikus porfestőként dolgozó fiatalember öt esztendeje szeretett bele a gravírozásba. Mint mondta, az egyik videó megosztó portálon látta, hogyan „rajzolnak”, azaz vésnek, üvegre, fémre és különböző anyagokra mások. Ekkor kapott hozzá kedvet.

- Nem állítom, hogy az elején minden könnyen ment – mesélte ifjabb Kása Pál, művésznevén Zander Greg Cage. – Idővel viszont rájöttem. Szinte minden csak gép kérdése. A technikák is nagyban függnek ettől. Létezik sima satírozás, mély, több dimenziós gravírozás és pontozásos stílusú. Jómagam ez utóbbit művelem. Nyilván időigényes, mondhatni, sziszifuszi munka, én mégis szeretem, kiváló kikapcsolódás számomra. Érdekes, művészi tanulmányokat sosem folytattam. Az ipari iskolában mindössze szakrajzot tanultam – jegyezte meg Pál.

Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

- Ha azt vesszük, nem bonyolult dolog a gravírozás – folytatta. – Elsőként mindig letöltöm az adott sablont az internetről, amit, akit meg szeretnék örökíteni. Ha kell, szerkesztőprogrammal finomítok, igazítok rajta. Majd egy üveglap alá rakom az adott képet. Így rajzolom körbe a kontúrját. A munka dandárjához egy milliméteres, húszezres fordulatszámú gyémántfejes gravírozó, véső gépet használok. Csak úgy porzik az üveg, bár ennek elkerülése végett van arra is példa, hogy „vizesen” pontozok – részletezte Pál.

Fotó: Szakony Attila

Olykor több hét kell ahhoz, hogy a sok kis pont alkotássá formálódjon. Volt olyan sztárportré, ami közel tizenhétezer pontból áll össze. A fiatalember előszeretettel gravíroz fekete-fehér, élethű képeket hírességekről. Szobájának falán több magyar énekes, televíziós személyiség helyet kapott. Ám természeti kincseket, vagy életírta, érzelmes pillanatokat is szívesen gravíroz. Munkáiból már tavaly már nyílt kiállítás, a jövő hónapban a Halis könyvtárban is lesz tárlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában