Hagyomány jegyében

2017.09.11. 10:10

XI. Göcseji Szilvafesztivál gazdag programokkal

A falu legjelentősebb programja a Göcseji Szilvafesztivál, amelyre egész éven át készül a helyi közösség.

Gyuricza Ferenc

s

A mintegy kétszáz fős település polgármestere, Péntek Katalin mondta mindezt a szombaton tartott egész napos rendezvényről, hozzátéve, hogy a szándékuk szerint minden évben igyekeznek valami különleges attrakcióval kiegészíteni a hagyományos programokat, a főzőversenyt és a kulturális műsort. Ez évben egy szoboravatóval bővült ki a program, az erdélyi Koszti István MiklósSzűz Máriát ábrázoló művét szentelte fel Kiss György, a novai plébánia kormányzója. Az ünnepi ceremónia előtt Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, ebben többek közt Szent István szerepét méltatta.

- Ez év tavaszán kaptam a felkérést a szobor elkészítésére - mondta lapunknak Koszti István Miklós. - Rögtön arra gondoltam, hogy a Szűzanyát a történelmi magyar koronával a fején ábrázolom, hiszen tudvalevő, hogy Szent István királyunk halálakor neki ajánlotta fel az országot.

Kiss György, a novai plébánia kormányzója megszenteli a Koszti István Miklós által készített szobrot - Fotók: Gyuricza Ferenc

 

Koszti István Miklós azt is hozzátette, a szobor egyes részei műgyantából készültek, a többi pedig vörösréz és rozsdamentes inox-lemez. Maga a szobor mintegy 180 centiméter magas, amit másfél méteres talapzaton oly’ módon helyeztek el, hogy a templom képezze a hátterét.

A szoboravatót követően a fesztivál ünnepélyes megnyitójára gyűltek össze a jelenlévők, amelyen a megyei közgyűlés elnöke, dr. Pál Attila mondott beszédet, aki a közösség erejét méltatva többek közt arról emlékezett meg, hogy a helyiek templomot építettek. Majd kitért arra, hogy rövidesen elkezdődhet a községet védő árvíztározó létesítése, hiszen erre a célra 55 millió forint áll rendelkezésre, s lassan a kivitelező kiválasztására elindított közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik. A közgyűlés elnöke ezt követően a rendezvényt is méltatta, mondván: a Göcseji Szilvafesztivál elindításával Szilvágy egy olyan rendezvényt honosított meg a térségben, ami mások számára is példaként szolgált, s erre büszkék lehetnek a helyiek.

Közben folyamatosan zajlott a főzőverseny, ezúttal 14 csapat vállalkozott arra, hogy a legkülönfélébb ételekkel lepje meg a zsűrit és a közönséget. Az étkek közt voltak igazi ínyencségek is, a csapatok összetételét tekintve talán a legfiatalabb, a Horgony fantázianévre hallgató társaság például őzpörköltet készített házi burgonyakrokettel.

- Az őzpörkölthöz kell egy jó húsalap, mi combot és oldalast választottunk - mondta a csapat szakácsa, Kiss Attila. - A húst először tökéletesen le kell hártyázni, különben rágós marad. Ezt követően bepácoljuk, attól függően, hogy milyen idős volt a vad, akár két-három napig is tarthatjuk a páclében. Ennek az a lényege, hogy savas legyen, amitől enyhül a vadíz. Mindenképpen tegyünk bele vörösbort, de a citrom- és narancshéj is sokat segít ezen. Pácolás után az őzet úgy készítjük el, mint bármilyen más pörköltet, ám arra figyeljünk, hogy fűszerezéskor borókabogyó is kerüljön bele, szintén a vadhús íze miatt.

A főzőversenyen győztes csapat. Balról Radóczi Attila szilvágyi, Rákos Jánosné kálócfai, Kovács Gábor pórszombati, Szilágyi Krisztina kerkabarabási és Kámán Lajos zalabaksai falugondnok

 

Bár a Horgony által készített étel is ízlett a zsűrinek, de a főzőverseny győztese a Falugondnokok csapata lett. Ebben öt település közfeladatokat ellátó munkatársai egyesítették erőiket.

- Először vállalkoztunk arra, hogy közösen főzünk, de a jövőben a többi környező versenyen is így állunk majd ki - mondta Kámán Lajos. - Marhapörköltet készítettünk falugondnok módra, ez azt jelenti, hogy laskagomba és szárított tavaszi vargánya is került az edénybe. Ehhez dödöllét s falatkáknak házisonkába göngyölt aszaltszilvát tálaltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában