Szén-monoxid

2017.09.21. 08:03

Zárjuk ki a csendes gyilkost! Mire figyeljünk a fűtési szezonban?

Az elmúlt napok jelentős lehűlése miatt egyre több háztartásban kezdenek el pár órára befűteni, otthonukat melegebbé tenni. Továbbra sem szabad megfeledkezni a fűtési szezon egyik legnagyobb veszélyforrásáról a szén-moxoxid-mérgezésről, ami miatt már két ember kórházba került Nagykanizsán.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minden évben felhívja a lakosság figyelmét a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a „csendes gyilkos” néven elhíresült szén-monoxid-mérgezés veszélyére, mely számos esetben szed halálos áldozatokat országszerte.

Zala megyében az elmúlt öt évben nem történt haláleset a mérgező gázzal kapcsolatban, odafigyeléssel idén is így maradhat ez!

A hidegebb éjszakák miatt egyre több lakásban használják tüzelő-fűtő berendezésüket, hogy melegebbé tegyék otthonukat.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre.

Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Az alábbi tanácsokkal tovább csökkenthetjük a mérgezések számát:

  • A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Az mellett, hogy jelentős energiát lehet így megspórolni, minden esetben biztosítani kell a szoba vagy helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.
  • Szellőztessünk gyakrabban, így tovább növeljük az ingatlanunkban lévő friss levegő mennyiségét.
  • Minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is szakemberrel vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtő berendezéseinket.
  • Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely a színtelen, szagtalan gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel kerülhető el a baj.
  • Abban az esetben, ha riaszt az érzékelőnk, mielőbb nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk.
  • Minden esetben értesítsük a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a 112-es segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában