Fórum

2017.09.20. 08:00

Roma Nemzetiségi Önkormányzat: Az oktatás meghatározza a jövőt

A cigányság számára legfontosabb és a jövőt alapvetően meghatározó terület: az oktatás volt a témája a a városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett fórumnak.

Keszey Ágnes

Vajda László és dr. Lakatos Szilvia

Fotó: Keszey Ágnes

A rendezvényen nem csak dunántúli roma szervezetek vezetői, hanem a megyei közgyűlés, a járási hivatal, a város, a rendőrség is képviseltette magát. Azt vitatták meg, hogy milyen lehetőségei vannak a cigány önkormányzatoknak és szervezeteknek az oktatás és a foglalkoztatás területén. De szóba került az iskolák és pedagógusok szerepe is..Vajda László, a konferencia szervezője, a Zalaszentgrót Városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról is szólt, hogy Országos Roma önkormányzatnak is lennének feladatai – e szervezet munkájával nem elégedett.

Vajda László és dr. Lakatos Szilvia
Fotós: Keszey Ágnes

Elhangzott, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak oda kell figyelni, hogyan zajlik az oktatás. Vajda László hozzátette: Zalában nincsenek nagy problémák, mert együttműködnek a szervezetek és az intézmények. Elhangzott, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak oda kell figyelni, hogyan zajlik az oktatás. Vajda László hozzátette: Zalában nincsenek nagy problémák, mert együttműködnek a szervezetek és az intézmények. A szülők felelősségére is rávilágított, hogy vajon mennyire figyelnek oda gyermekük iskolába járásába, iskolai életére.

Baracskai József polgármestert, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Nagy Zoltán megyei rendőrfőkapitány-helyettes, Lágler Róbert, a zalaszentgróti rendőrörs parancsnoka, Sass Attila keszthelyi rendőrkapitány-helyettes, valamint Rétvári Róbert járási hivatalvezető is köszöntötte a résztvevőket, mellettük Vajda László
Fotós: Keszey Ágnes

Dr. Lakatos Szilvia, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelészociológia Tanszék adjunkusa oktatási programokról és a felsőoktatásban tanuló roma fiatalok által igénybevehető támogatási lehetőségekről is szólt.

– Az oktatás kardinális kérdés a magyarországi cigányok életében, meghatározza a jövőnket. Nem mindegy, hogy milyen lehetőségeink lesznek bekerülni az elsődleges munkaerőpiacra. Nem csak nekünk, romáknak szükséges, hogy színvonalas oktatásban részesüljenek gyermekeink, a többségi társadalomnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában