Helyi közélet

2017.09.23. 19:48

A zalaiak sokat adnak Magyarországnak

Ünnepi közgyűlést tartott a Zala Megyei Önkormányzat.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor

Szombaton délelőtt a zalaegerszegi megyeházán rendezték meg a hagyományos ünnepi megyei közgyűlést, amelyen átadták a megyei kitüntetéseket is. Az egybegyűlteket először Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte, s kiemelte, bár a beruházások, fejlesztések java a városokban valósul meg, azok a megye összes települését szolgálják.

A rendezvény másik szónoka dr. Darák Péter, a Kúria zalai származású elnöke, megköszönve a meghívást, beszédében felidézte azokat a jeles zalai elődeinket, aki öregbítették a megye hírnevét, akik a hazai közélet, gazdaság és kultúra teljesítményét növelték. Szóba került a kehidai oklevél kieszközlője, Jakab, Zrínyi Miklós, a Festeticsek, Deák Ferenc, Wlassics Gyula, Mindszenty József, Keresztury Dezső, Portisch Lajos. Az elnök elmondta, Zala mindig is erős volt a közéleti szerepvállalásban, s napjainkban is számos fontos állami poszton dolgoznak zalai honfitársaink. Az új kitüntettek beleillenek ebbe a sorba, hangsúlyozta Darák Péter.

A Zalai Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Pál Attila beszédében áttekintette az elmúlt esztendő lehetőségeit, a zalai fejlődés fontos eseményeit. Beszédéből idézünk: „Mint ismeretes, gazdaságfejlesztés, területfejlesztés a megyei önkormányzat fő feladata, ezen belül az Európai Uniós források felhasználásának koordinálása. A megye települései 23 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre. Iskolák, óvodák, háziorvosi rendelők, turisztikai rendszerek újulnak meg és emellett milliárdos nagyságrend jut a foglalkoztatási paktum keretében humán erőforrás kapacitás bővítésére.

Többek között megújulnak a városi uszodák, konferencia- és rendezvényközpontok, valamint a Mura program keretében komplex gazdasági és turisztikai fejlesztés valósul meg. R76-os gyorsforgalmi út, amely Zalaegerszeget összeköti Sármelléken át az M7-es autópályával, 170 milliárd forint, az M70-es kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése több mint 21 milliárd forint,teljesen hazai forrásból valósul meg a 40 mrd Ft értékű járműipari tesztpálya, a Balaton fejlesztésére rendelkezésre álló 300 milliárd egy részéből a zalai partszakasz is megújul, a magyar Kormány a napokban fog tárgyalni a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal felújításáról és helyreállításáról. 

Az, hogy ilyen mértékű fejlesztési forrás egyszerre rendelkezésre álljon, nagyon ritka egy térség életében.De továbbra sem szabad elfelejteni a sok-sok kis település kérését, azaz szükség van a megye mellékút és kerékpárút hálózatának folyamatos felújítására. A fejlődés, a siker, az emberek tehetségében, szorgalmában és teljesítményében rejlik. Zala megyének kiemelkedő tehetségei vannak. A mai napon azokat a kitüntetetteket köszöntjük, akik kiemelkedő közéleti, gazdasági munkásságukkal, maradandó életművükkel hozzájárultak Zala megye fejlődéséhez, hírnevet, elismerést szereztek a megyének.” Dr. Pál Attila köszönetet mondott, azért, hogy a kitüntetettek tetteikkel gazdagabbá teszik szűkebb hazánkat.

A díjakat ezután dr. Darák Péter és dr. Pál Attila nyújtotta át.

Zala megye díszpolgára lett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a díjat sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért kapta.

Zala Megye Közigazgatásáért díjat  kapott Becze Ferencné, nyugalmazott igazgatási ügyintéző, aki a pákai  helyi közigazgatásban 40 éven keresztül végzett kiemelkedően magas színvonalú munkát. Zala Megye Egészségügyéért díjat  adományoztak dr. Tege János keszthelyi sebész főorvosnak, magas fokú szakmai felkészültségért, több évtizedes kiváló sebészi munkájáért. Szociális Gondoskodásért díjat nyert el  Gróf Ferencné lenti nyugalmazott intézményvezető a kisgyermekek napközbeni ellátása területén 40 éven át kifejtett kimagasló és példaértékű munkájának elismeréséül.

Zalai Pedagógus díjat adományoztak  Csordásné Fülöp Editnek, a Gyenesdiási Kárpáti János Általános- és Alapfokú Művészeti Iskola tanárának, a magyar népdal oktatásában több évtizeden keresztül kifejtett tevékenységéért, a megyei és országos versenyeken kimagasló eredményeket elért diákjai felkészítéséért. Zala Megye Sportjáért díjat kapott  Szatmári Zsolt, nagykanizsai birkozó vezetőedző,  kiemelkedő sportolói, edzői és sportszervezői munkássága elismeréseként. Ugyanezt az elismerést kapta Mányoki Attila hosszútávúszó több mint két évtizedes kiemelkedő sportolói pályafutásáért.

Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díjat vehetett át  Konczér Katalin, a Zala megyei kulturális egyesületek, civil szervezetek és a horvát nemzetiség, a horvát-magyar kapcsolatok érdekében végzett áldozatos tevékenységéért. Zala Megyei Fejlesztéséért díjat adományoztak Szabadics Zoltánnak, a Szabadics Zrt elnökének, Zala megye gazdaságának fejlesztésében és közösségi életében több évtizede meghatározó szerepvállalásáért. (A díjat távollétében felesége, Szabadosné Rádi Éva vette át.) Ezt az elismerést kapta Pikó Gábor műszaki referens, Vonyarcvashegy fejlődését segítő, magas színvonalú településmérnöki munkájáért. A közgyűlés Zala György díjat adományozott Takács-Szencz Lívia cserszegtomaji festőművésznek kiemelkedő, egyedi és sokoldalú képzőművészeti munkájáért.

Ülnek: Csordásné Fülöp Edit, Takács-Szencz Lívia, Szabadicsné Rádi Éva, Gróf Ferencné, Becze Ferencné, Konczér Katalin,
Állnak: Dr. Tege János, Szatmári Zsolt, Fekete György, Mányoki Attila, Pikó Gábor

Fotós: Katona Tibor

 

A díjazottak nevében Fekete György díszpolgár szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta,az is édesapjának ajánlja a díjat, aki református lelkészként oldalkocsis motorkerékpárral járta a megyét hajdanán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a legfontosabb képességünk az örömre való készség, ezt Freund Tamás agykutató akadémikus kutatásai alapján jelenthetjük ki.

Arra biztatott, éljük meg az élet örömeit, szépségeit, tegyünk azért, hogy erre mások is képesek legyenek. Az ünnepséget követő fogadáson pohárköszöntőjében dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője a zalaiak tartását, erkölcsi zsinórmértékét, kulturális hagyományok iránti hűségét emelte ki.

Az ünnepségen a Boglya népzenei együttes muzsikált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában