1956

2017.10.23. 07:00

Zalai megemlékezések 1956 tiszteletére

Zala megyében a hét végén szinte minden településen megemlékeznek az 1956-os forradalom eseményeiről.

ZH

Fotó: Katona Tibor

Nézze meg, hol, mikor ünnepelnek!

Zalaegerszegen október 23-án, hétfőn emlékeznek az 1956-os forradalom 61. évfordulójára. Délelőtt 11 órakor Szerencsés Rudolf emléktábláját koszorúzzák a Mindszenty-iskolánál, 14.45-kor csendes főhajtás lesz a városi rendőrkapitányság előtti kopjafánál, 16 órakor kezdődik a városi ünnepség az Ady utcai emlékműnél, Vigh László országgyűlési képviselő mond beszédet. Itt 15.40-től lezárják az Ady utca ’56-os emlékmű előtti szakaszát és a Botfy utcát. Ezalatt a Táncsics utcából csak balra lehet kanyarodni. Az útzár feloldására várhatóan 17.15-kor kerül sor. A megemlékezés rossz idő esetén a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben lesz. Hétfőn ingyen látogatható a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye a Mártírok útja 5. szám alatt. A meghurcoltakra és áldozatokra emlékeztető tárlat megtekintésére 10, 11, 14, 15, 16 és 17 órakor indulnak csoportok.

Az idén 60 éves Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenyt ad az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján, október 23-án, hétfőn 17.30-kor a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Vezényel Sándor János, közreműködik Horti Lilla (szoprán) és Beeri Benjamin (tenor). A koncert fővédnöke Balaicz Zoltán polgármester. Az előadást, amelyen felcsendül többek között Beethoven Egmont-nyitánya, előző nap, október 22-én, vasárnap 19 órakor, a mise után a nagykanizsai Felsőtemplomban hallhatja a közönség. Mindkét hangversenyre ingyenes a belépés.

A zalaegerszegi demokratikus ellenzék képviselői (MSZP, DK, LMP, Együtt) hétfőn 10 órai kezdettel Zalaegerszegen, az 1956-os kopjafánál (Kossuth Lajos utca 45-47.) tartanak megemlékezést.

Hétfőn 8.30-kor ünnepi térzenével, majd ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik Nagykanizsán, a Deák téren az október 23-i megemlékezés. Ezt követően az '56-os emlékkertben 9 órától koszorúzásra kerül sor. 10 órától a Medgyaszay Házban tartják az ünnepséget, melynek keretében Dénes Sándor polgármester mond beszédet. 18 órától pedig fáklyás megemlékező sétát szerveznek, amely a kórházkápolnától indul.

Zalakaroson hétfőn 10 órakor kerül sor a megemlékezésre az '56-os emlékműnél. A rendezvényen az ünnepi beszéd és műsor mellett az emlékezés virágait is elhelyezik az emlékmű talapzatánál.

Letenyén hétfőn 11 órától tartják a forradalom hőseinek tiszteletére rendezett ünnepséget. A Fáklya Művelődési Házban tartandó rendezvényen Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ megyei elnöke mond ünnepi beszédet.

Lentiben hétfőn 17.30-kor szentmise kezdődik a Szent Mihály-templomban, majd a templomkertben az '56-os emlékműnél dr. Bence Lajos muravidéki költő, a város díszpolgára mond beszédet. A megemlékezésen közreműködnek a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola tanulói.

A Jobbik Lenti Szervezete és Ifjúsági Tagozata megemlékezést tart hétfőn 10 órakor Lentiben, a templomkertben található ’56-os kopjafánál.

Hévízen vasárnap 15 órakor kezdődik városi megemlékezés a Városháza téren, ahol ünnepi beszédet mond Papp Gábor polgármester, majd fellép a helyi Új Színpad Egyesület.

Keszthelyen vasárnap 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Balaton Színháztól az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Hétfőn 8.30-kor ökumenikus istentisztelet kezdődik a Fő téri templomban, majd a Fő téren ünnepi köszöntőt Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester, ünnepi beszédet dr. Horváth József professzor, Keszthely díszpolgára mond. Az ünnepségen fellép a Helikon Versmondó Kör és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar. Kísérőprogramként szombaton 17 órakor a Re-Folk Zenekar által kísért gyermek, majd 18 órakor felnőtt táncházba várják az érdeklődőket a Goldmark Károly Művelődési Központ nagytermébe.

Pacsán hétfőn 9 órakor kezdődik a megemlékezés az 1956-os emlékműnél, ahol beszédet mond dr. Pálfi Dénes, Zala megye díszpolgára, az ünnepséget koszorúzás zárja.

Zalalövőn vasárnap reggel fél kilenckor, a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődik a megemlékezés. Ennek celebránsa Horváth István Sándor plébános lesz. Ezt követően, fél 10-től a Salla Művelődési Központban tartják a városi ünnepséget, ahol Pácsonyi Imre, a megyei önkormányzat alelnöke mond beszédet. Műsort a helyi általános iskola tanulói adnak. Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzzák az emlékparkban található '56-os kopjafát.

Zalaszentgyörgyön október 23-án, hétfőn 16 órakor a Testvértelepülési Park '56-os emléktáblájánál mond köszöntőt Kovács Dezső polgármester.

Iklódbördőcén vasárnap a kultúrházban tartanak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére 12.30-kor.

Gutorföldén hétfőn emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Az ünnepi szentmise 16.30 órakor kezdődik, majd 17.15-kor a kopjafánál folytatódik a rendezvény.

Alsónemesapátiban vasárnap 15 órakor a művelődési házban vitéz lovag Dömötör Zoltán vezérezredes és Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester mond ünnepi beszédet, majd a kopjafánál koszorúznak.

Zalaapátiban a Hősök kertjében október 23-án 9.30-kor kezdődik a megemlékezés, melyen műsort adnak a Gábor Áron Általános Iskola 8. osztályos tanulói, majd ünnepi beszédet mond Vincze Tibor polgármester.

Alsópáhokon hétfőn 10.30-kor a művelődési háznál tartanak megemlékezést, ahol köszöntőt mond Czigány Sándor polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő. Az ünnepi szónok Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense lesz. A megemlékezésen adják át a Szabadság kapuja emlékművet, melyet dr. Cséby Géza művelődéstörténész méltat. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Dr. Szántó Imre Általános Iskola diákjai, az Allegrezza Kamarakórus, Sebestyén Rita, Király Álmos György, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, kísérőprogramként pedig a Hadtörténeti Múzeum anyaga alapján fotókiállítás nyílik a forradalmi eseményekről.

Zalatárnokon vasárnap délelőtt tíz órai kezdettel tartanak megemlékezést. A helyi IKSZT-ben Nemzetünk legtisztább áldozása címmel Valter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, valamint Pregun Tamás zongoraművész és Sebestyén Bernát színészhallgató mutat be ünnepi műsort.

Lendván hétfőn este hat órai kezdettel tartják a megemlékezést, ennek helyszíne a Városi Színház- és Hangversenyterem lesz. Ünnepi köszöntőt dr. Földes Gyula, Magyarország főkonzulja mond. Műsort a Szent Mihály Szekere Vándorszínház ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában