Megelőzés

2018.09.19. 11:30

Zalai konferencia az öngyilkosságról

Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Ehhez kapcsolódóan szeptember 15-én regionális szakmai konferenciát tartott Zalaegerszegen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok dunántúli munkacsoportja.

Matyovszky Márta

Magyarországon sok az öngyilkos

A LESZ alelnöke, Rénes László bevezető szavaiban kitért ar­ra, hogy Litvánia, Lettország és Szlovénia előttünk áll az öngyilkosságok gyakoriságát illetően, de miközben az EU-ban az átlag 11 százezrelék, nálunk 16 százezrelék. (Ez a százezer lakosra jutó arányt mutatja.) A múlt évben Magyarországon ez 1634 szuicidiumot jelentett.

A konferencián Marx Mária etnográfus a 19.-20. századi öngyilkosságok zalai sajtóban található korabeli híradásairól szólt, dr. Baracskai Zsolt pszichiáter szakorvos Öngyilkosság, média, zene címmel tartott előadást.

Rénes László: Tavaly 1634 eset
történt Fotó: Matyovszky M.

– A telefonszolgálatokat ön­kéntesek működtetik. Megfelelő a támogatottság mellett dolgozhatnak? – kérdeztük Ré­nes Lászlót

.

– A szaktárca ad pénzt kiadásokra, a telefonszámlát mi fizetjük. Pillanatnyilag 28 millió forintot kapunk évente, országosan. Fut egy nagy projekt, ami rendezvényeinket, képzéseinket, a szupervíziót biztosítja, uniós pénzből.

Zaleczky Elza is előadást tartott
a rendezvényen

Az óvatos média

Visszatérő motívuma volt az előadásának az ismert tény, hogy a híradások, különösen ismert és népszerű személyiségek szuicidiumairól, újabb ön­gyilkosságokat váltottak ki. Van a híradásnak óvatos módja? – érdeklődtünk dr. Baracskai Zsolttól, aki a szervezők munkáját méltatta.

Dr. Baracskai Zsolt a szervezők
munkáját méltatta

– Fontos az üzenet, hogy Zalaegerszegen ilyen rendezvény zajlott. Mindenkinek tud­nia kell, hogy sokan vannak, akik figyelmet fordítanak a súlyos problémára, az öngyilkosság megelőzésére.

A rendezvényen Zaleczky Elza egészségfejlesztő mentálhigiénikus Miért és miért nem? címmel foglalta össze az öngyilkosságról szóló szakmai ismereteket, majd önkéntesek elismerése után kézműves fog­lalkozással fejeződött be a szakmai nap.

A szolgálat a 116-123 számon éjjel-nappal fogadja a hívásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában