Eredmény

2018.04.23. 11:30

Véget ért a keszthelyi Helikon: a veszprémi Lovassy László Gimnázium örülhetett a serlegnek

Szombaton gálaműsorral zárult a helikoni ünnepség, a legtehetségesebb dunántúli középiskolások seregszemléje.

ZB

Keszthely 50.000 forintos különdíját vehették át Ruzsics Ferenc polgármestertől a legjobb keszthelyi fellépők, Varga Sára és testvére, Varga Márton, a Vajda János Gimnázium tanulója Fotó: Sallai Gábor

Ha csak a számokat vennénk figyelembe, akkor is jelentős eredményeket hozott a 2018-as Helikon. Az eltöltött 3 nap 6290 vendégéjszakát jelentett 10 településen, 15.073 adag ételt főztek a város több pontján a diákok és kísérőik részére, akik 134 dunántúli középiskolából érkeztek 52 településről, 855 versenyprogrammal készültek, amit 23 zsűritag bírált.

A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ mindent megtett azért, hogy a közel négyezer középiskolás jól érezze magát, hogy igazi fesztivál hangulatot élhessenek át a fiatalok. Ahhoz, hogy minden gördülékenyen mehessen, nagyon hosszú és alapos előkészítő munkára volt szükség. Sokat és sokan dolgoznak azon, hogy az ideérkező diákok minden intézménybe eljussanak, megtalálják a szállásukat, az étkezdéket és persze a verseny helyszíneit is.

Esténként koncertek, táncház, és egyéb számtalan külön program szórakoztatta őket – mondta Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

Keszthely 50.000 forintos különdíját vehették át Ruzsics Ferenc polgármestertől a legjobb keszthelyi fellépők, Varga Sára és testvére, Varga Márton, a Vajda János Gimnázium tanulója Fotó: Sallai Gábor

A szombat délutáni gálaműsoron mutatkoztak be az aranyminősítésű produkciók. A gálán osztották ki az egyes kategóriák fődíjait.

A díjazottak

A néptánc kategóriában fődíjat vehetett át a mohácsi Kisfaludy Néptáncegyüttes, míg a népdalosok közül Varga Sára, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója volt a legjobb, a népzene kategóriában pedig testvére, Varga Márton kapta a fődíjat, aki szintén a Vajda János Gimnázium tanulója. Néptánc szólóban Orsós Krisztián, a pécsi Zsolnay Szakközépiskola tanulója nyújtotta a legjobb teljesítményt. Mindegyik nyertes produkciót a gála közönsége is megcsodálhatta.

Mozgókép és multimédia kategóriában Gelencsér Zsombor György, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Iskolájának tanulója lett a fődíjas, a legjobb irodalmi alkotás Csoboth Dorka pécsi Leőwey-s diák tollából került ki. A legjobb versmondó idén Nagykanizsáról jött a Batthyány Lajos Gimnáziumból, Micsinai Dominik.

A vizuális művészetek zsűrijének Bali Bettina és Badics Renáta alkotása tetszett leginkább. A komolyzenészek is nagyon jól szerepeltek, sok oklevél talált gazdára, a legjobb kamarazenészek ebben a kategóriában megosztott fődíjasként a Marcato Ütőegyüttes Marcaliból, és a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Konzi Consort csoportja lett, míg szólóénekben Berg Klára, a Pécsi Művészeti Szakgimnáziumból. Mozgásművészet csoportos kategóriában és a színjátszás kategóriában is a fődíjat a Pécsi Müszi vihette el.

A kórusoknál sem volt könnyű helyzete a zsűrinek, a kamarakórusok közül a Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium kórusa vitte el a fődíjat, a női karok közül a Veszprémi Lovassy Gimnázium műsorát ítélte a zsűri kiemelkedőnek, míg a vegyeskarok közül a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumé volt a legmagasabb színvonalú.

A könnyűzenészek közül legjobb a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Redplot 17 zenekara lett, míg szólóban a pécsi Szent Mór Katolikus Gimnáziumból érkező Jurisits Tamás gitárszólója nyerte el a zsűri tetszését. Mozgásművészet- és moderntánc kategóriában Németh László produkciója lett a legjobb, aki a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium diákja.

Az egyéb kategória legjobbja Cséplő Péter lett, aki Nagykanizsáról érkezett a Batthyány Lajos Gimnáziumból.

A legeredményesebb középiskola, amely a Helikoni Vándorserleget hazavihette, idén is a veszprémi Lovassy László Gimnázium lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában