Elő a fűnyíróval

2018.05.25. 11:30

Utoljára vágja a füvet a kanizsai önkormányzat az ingatlanok ötméteres körzetében

Egy kilenc éve elfogadott önkormányzati rendelet szerint a telekhatártól számított öt méterig az ingatlan használójának kell lenyírnia a füvet. A munkát eddig mégis a Netta-Pannonia Kft. végezte el, ám a cégnek elfogytak az erre szánt anyagi lehetőségei. A város azonban idén utoljára még biztosítja a szükséges forrást.

Benedek Bálint

A belvárosi, családi házas övezetekben idén lenyírják a füvet. A kép a Rozgonyi utcán készült Fotó: Sz. A./ZH

Fotó: Szakony Attila

A közterületek gazdája az önkormányzat és a VIA Városüzemeltető Nonprofit Zrt. Utóbbi munkáját 2015 ősze óta a Netta-Pannonia Kft. alvállalkozóként segíti a Principális- csatorna, a Péterfai-árok, a Palin tábla és a Miklósfa tábla közötti területen.

– Egy 2009-es önkormányzati rendelet szerint belterületen a fűnyírás a telekhatártól számított öt méterig az ingatlanhasználó, kezelő vagy tulajdonos kötelessége. Az azon túli területeket nyíratja velünk a város – mondta Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia ügyvezetője. – Elképzelhető, hogy a lakók nem tudtak erről a rendeletről, vagy pusztán csak elhanyagolták a kötelességüket, ezért a korábbi években saját költségünkre lenyírtuk ezeket a területeket is, de a számokból látszik, hogy ez már 2017-ben is erőn felüli vállalás volt. Jeleztük a városnak és a városüzemeltetőnek, hogy ez a szerződésen túlmutató teljesítés, amit pluszként nem ismertek el. Három év telt el, volt infláció, és a minimálbér is emelkedett 31,4 százalékkel, ezért 22 százalékos díjemelést kértünk a várostól. Ám ennek csak a töredékét ajánlották.

A belvárosi, családi házas övezetekben idén lenyírják a füvet. A kép a Rozgonyi utcán készült Fotó: Sz. A./ZH

Nem vállalják tovább a lakosság helyett

Az ügyvezető hozzátette: az extra munka, amit a lakosság helyett végeztek, nem vállalható tovább a felelős gazdálkodás keretein belül. Veszteséges tevékenységet nem végezhetnek, csak akkor, ha erre a város mint tulajdonos utasítja őket.

– Elképzelhető, hogy valaki nem tudja, ki egy adott terület gazdája, ezért nem érti a kialakult helyzetet – folytatta Áfra Barnabás. – Alvállalkozóként nem büntethetünk, nem szólíthatunk fel senkit, de még csak hivatalos tájékoztatást sem adhatunk. Egyébként azt tapasztaljuk, hogy a lakosság nagyobb részének természetes, hogy ha a saját udvarában lenyírja a füvet, akkor a háza előtt is megteszi, csak egy kisebb hányadnak van ezzel problémája. Ha a munkánkat a lakók megrendelik, akkor önköltségi áron lenyírjuk a füvet az ingatlanuk előtt. Ha viszont senki sem fizeti ki a munkát, akkor ezeket a költségeket önként nem vállalhatjuk tovább. A többletmunka kapcsán nem pusztán a költségekről van szó: a vegetációs időszakban a belvárosban két hét alatt végzünk a szerződés szerinti területekkel, viszont ha mindent le kellene nyírnunk, akkor ez bő három hetet venne igénybe. Emiatt vagy nem lenne megfelelő a munka minősége, vagy túlórában, hétvégén is dolgoznunk kellene, ami újabb többletköltség.

Az ügyben Áfra Barnabás egyeztetett Dénes Sándor polgármesterrel.

– Kértem az ügyvezetőtől, hogy idén járjunk el úgy, mint eddig, vagyis vágják le a füvet mindenütt – mondta a városvezető. – Ám a jövő évtől a rendelet szerint járunk el, az ingatlanok előtti ötméteres területen nem dolgozunk. Erre alaposan felkészülünk, időben tájékoztatjuk az embereket, hogy mit kell tenniük. Szeretnénk, ha a városrészekhez hasonlóan mindenütt rendezett területeket láthatnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában