A forradalom 170. évfordulóján

2018.03.20. 13:00

Újraszentelték a kopjafát Sárhidán

A korabeli feljegyzések szerint 1848 márciusának idusa környékén hasonló idő volt, mint most, 2018. március 18-án. Sárhida önkormányzata ekkor tartotta ünnepségét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján. Mázsa Ferenc polgármester számolt be lapunknak az ünnepségről.

Zalai Hírlap

Kovács Tamás plébános szentelte újra a kopjafát Fotó: A szerző

A program szentmisével indult, majd a Zalai 47. Honvéd-zászlóalj Hagyományőrző Közhasznú Egyesület honvédjei felvezetésével mentek az ünneplők a falu központjában található kopjafához. Kovács Tamás plébános itt celebrálta a szabadságharcban részt vett sárhidai honvédek tiszteletére 25 évvel ezelőtt állított kopjafa újraszentelését. A rendezvény ünnepi szónoka, a negyed százada állított kopjafa felavatója, dr. Pálfi Dénes, a Zala Megyei Közgyűlés egykori elnöke a plébánossal közösen, illetve Mázsa Ferenc, a település polgármestere helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Kovács Tamás plébános szentelte újra a kopjafát Fotó: A szerző

A szentelés után ünnepi műsor következett

A kultúrházban folytatódott az ünnepi műsor. Elsőként a Sárhidai Dalkör adott elő egy Kossuth-dalcsokrot, majd a polgármester köszöntötte a vendégeket és a nemzeti, illetve települési ünnepek, évfordulók méltó megünneplésének fontosságáról szólt. Az ilyen alkalmakkor mindig megemlékezik az önkormányzat azon munkatársairól, akik hosszú éveket, évtizedeket töltöttek el munkahelyükön. Ez alkalommal az idén nyugdíjba vonuló óvodai dajkáknak, Molnár Jenőné Gizi néninek és Gerencsér Lászlóné Jutka néninek köszönték meg a több évtizedes, lelkiismeretes nevelőmunkáját.

A továbbiakban a sárhidai és baki fiatalokból álló általános iskolások adtak ünnepi műsort Pete Istvánné Éva tanítónő felkészítésében az 1848. márciusi eseményekről. A márciusi ifjak műsorát kiegészítendően Erdélyi Veronika, Rony énekelt el három, hátborzongatóan gyönyörű hazafias dalt. Ezután röviden felelevenítették a 25 évvel ezelőtti kopjafaállítás részleteit, majd pedig a forradalom és szabadságharc eseményeinek hátterébe adott betekintést az ünnepi szónok, dr. Pálfi Dénes. A közönség által nagy érdeklődéssel figyelt beszédében egybeforrt a tárgyi tudás, az élvezetes előadásmód és a megmosolyogtató, de célt érő anekdotázás.

A hivatalos ünnepség végén a résztvevőket a szomszédos teremben Pilvax Kávéházi hangulatban várták a szervezők egy csésze kávéra és finom süteményre. A korabeli hangulatot idézték még a Faragó Géza és neje magángyűjteményéből származó berendezési és felszerelési tárgyak és néhány hadieszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában