Lakossági fórum

2018.04.24. 14:00

Új helyre költöztetik a szentgyörgyvölgyi házorvosi rendelőt

A 2018-as esztendőre szóló fejlesztési elképzelésekről számolt be falugyűlésen a helyi lakosok előtt az őrségi település polgármestere, Varga Zsuzsanna. A lakossági fórumon a jelenlévők nemcsak az elhangzottakhoz szóltak hozzá, de további javaslatokat is tettek.

Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna polgármester a Szent György szobornál, ide képzelik el az új faluközpontot. A háttérben a volt iskolaépület, ahol a háziorvosi rendelő lesz majd Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Még várat magára a rendelő költöztetése

Varga Zsuzsanna tájékoztatója szerint az idei legnagyobb program az orvosi rendelő új helyen, az egykori iskolaépületben történő kialakítása lenne. Ehhez már 2016-ban sikerült 28 millió forintot pályázati támogatás által az önkormányzatnak szereznie, s az összeg nagy részét előleg formájában le is tudták hívni. A beruházás megkezdése azonban kivitelező hiányában még mindig várat magára.

- Ennek legfőbb oka, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok beruházás kezdődött, és a lehetséges kivitelezők kapacitása véges – magyarázta Varga Zsuzsanna. – Sajnos ez az önkormányzatot többszörösen is hátrányosan érinti. Részben azért, mert a tervezett átköltözés tovább csúszik, de közben egyre jobban emelkednek az építőanyagárak is.

Varga Zsuzsanna polgármester a Szent György szobornál, ide képzelik el az új faluközpontot. A háttérben a volt iskolaépület, ahol a háziorvosi rendelő lesz majd Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Leader-alap

Varga Zsuzsanna hozzátette: az új helyszín nemcsak tágasabb és komfortosabb elhelyezést biztosít a rendelőnek, de műszakilag is modernebb körülmények közé kerül ezáltal az egészségügyi szolgáltatás. A felszabaduló épületben helytörténeti tárlatot kívánnak elhelyezni, amely Gózon Imre, a településen élt néhai tanító és tudós emlékszobáját is magába foglalná. Ez utóbbira a jövő hónapban nyújtanak be egy ötmillió forintos pályázatot a Leader-alaphoz, amihez önrészt is kell biztosítani.

- A Leader-program révén szeretnénk egy másik tervünket is megvalósítani, a Szent György-szobor körüli parkosítással egy új faluközpont kialakítása is szerepel a céljaink között – mutatott rá a polgármester, aki szerint reális esély mutatkozik arra, hogy mind a három fejlesztési tervük megvalósuljon belátható időn belül. Varga Zsuzsanna szólt arról is, hogy egy vis maior pályázat révén ugyancsak a közeljövőben elkezdődhet a farkasi és a kógyári településrészek egyes útjainak helyreállítása, s a fiatalok helyben tartása és a településre csábítása érdekében szeretnének a fecskeház programra is pályázni, ez utóbbi azonban még kidolgozásra váró elképzelés.

Az elhangzott tervek kapcsán a lakosság részéről olyan észrevételek is érkeztek, miszerint a Vörösmarty és Kossuth úti járdák felújítása szintén időszerű lenne. Ezzel Varga Zsuzsanna is egyetértett, de azt is elmondta: a nevezett utak, s így a hozzá tartozó járdák is az állam tulajdonában vannak, ezért bonyolult és körülményes a felújításukra pályázati forrást szerezni.

A buszmegállók esőbeállóinak állapotát illetően is érkezett jelzés, ezzel szintén egyetértett a polgármester, de azt is hozzátette: a szabad felhasználású pénzük kevés, így legfeljebb két buszmegálló felújítása jöhet szóba.

A fórumot mind a helyi lakosok, mind az önkormányzat hasznosnak tartotta, ezért vélhetően negyedévente tartanak hasonló összejöveteleket a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában