Fogyasztóvédelmi díj

2018.10.20. 15:30

Tudatos fogyasztókat nevelnek Egerszegen

A megyeszékhely Fogyasztóbarát település, a Báthory-iskola pedig Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet vehetett át tegnap Keszt­helyi Nikolettától.

Magyar Hajnalka

Balaicz Zoltán a Fogyasztóbarát település, valamint Kónyáné Tömpe Lívia a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet igazoló oklevéllel. Köztük Keszthelyi Nikoletta, balra Vigh László Fotó: Seres Péter

A várost kitüntető ünnepségen az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Keszthelyi Nikoletta elmondta, Zalaegerszeg a 19. település, amely elnyerte és öt évig birtokolhatja e címet.

Az elismerés azt tükrözi, hogy a városvezetés, illetve a kormányhivatal fogyasztóbarát szellemben tevékenykedik, véd­ve, támogatva a lakosságot és a vállalkozásokat. Meg­mutatkozik ez az ifjúság és az idős korosztály kiemelt védelmében. A fiatalok óvása érdekében a fesztiválokon és a mindennapokban is ellenőrzik az alkohol és a dohánytermékek árusítását, a termékbiztonságot, az ártájékoztatást.

Az idősek biztonságát szem előtt tartva számos módon törekszenek a meggondolatlan vásárlásokra ösztönző árubemutatók és egészségügyi állapotfelmérések visszaszorítására. Még „ellen-árubemutatókat” is szerveznek, ahol bemutatják az időseket pénzköltésbe hajszoló pszichológiai módszereket. A zalaegerszegi származású helyettes államtitkár egyedülálló példaként utalt az iparkamara és a Zalai Hírlap közös akciójára, amelyben az olvasók szavazhatják meg, mely vállalkozásokat tartják fogyasztóbarátnak.

Balaicz Zoltán a Fogyasztóbarát település, valamint Kónyáné Tömpe Lívia a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet igazoló oklevéllel. Köztük Keszthelyi Nikoletta, balra Vigh László Fotó: Seres Péter

 

Balaicz Zoltán polgármester – megköszönve az elismerést – leszögezte: a cél közös, hiszen valamennyien fogyasztók vagyunk. Utalt a város egyéb címeire is – befektetőbarát, gyermekbarát, idősbarát –, továbbá megemlített több fejlesztést.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, jó érzés egy ilyen tiszta és rendezett városban élni, ahol az épülő tesztpálya, valamint okosút karnyújtásnyira hozza a jövőt.

Az államtitkár helyettes útja a polgármesteri hivatalból a Páterdombra vezetett, ahol a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Gimnáziuma és Szakközépiskolája számára átadta a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet. Az intézmény a 46., amely az országban e cím birtokosa lett, a ZSZC pedig már második iskolájára lehet büszke, hiszen tavaly a keszthelyi közgazdasági szakgimnázium pályázott sikerrel.

A program a diákok műsorával kezdődött, szimbólumokkal jelenítették meg a természetre és önmagunkra káros fogyasztási szokásokat, jó példákat is kínálva helyettük. Ezt követően Kónyáné Tömpe Lívia igazgató beszélt arról, mivel érdemelték ki a címet. A szakmai tárgyak oktatásába – ahol csak mód van rá – beillesztik a fogyasztói tudatosságra nevelést, figyelemmel az internet és a közösségi média felelős használatára, a tudatos adatkezelésre.

Az ünnepségen köszöntőt mondott még Vigh László, Balaicz Zoltán, Szabó Károly, a ZSZC főigazgatója és Keszthelyi Nikoletta, aki az iskola tanulóit meghívta egy látogatásra a minisztérium vegyipari és műszaki laborjába, ahol a termékek bevizsgálása zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában