Örökségünk

2018.08.21. 16:00

Tovább élő hagyományok a keszthelyi táborban

A göcseji és őrségi paraszt-polgári viselettel, tojásdíszítéssel és zalai pásztorfaragásokkal ismerkedhettek résztvevők Keszthelyen, az Örökségünk táborban.

Keszey Ágnes

Bereczky Csaba a pásztorfaragások rejtelmeit mutatta meg

A tavalyi után idén is megrendezte egy hetes alkotótáborát a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány. A keszthelyi alkotóházban közel tizenöten ismerkedtek több népművészeti ággal, a résztvevők többsége zalai volt, s érkeztek Somogy megyéből, Budapestről és Németországból is. Több mestertől tanulhatták a résztvevők a munkálatok és művészetek csínját-bínját. A női szekcióban Molnárné Riskó Erzsébet Népi Iparművész vezetésével göcseji és őrségi paraszt-polgári viselettel, az őrségi konty neccekkel, vasi-, zalai fehér hímzésű kendőivel, valamint a gyöngyhímzés rejtelmeivel kerültek közelebbi kapcsolatba az alkotók.

Bereczky Csaba a pásztorfaragások rejtelmeit mutatta meg
A tábor résztvevői: B.Cs. Lelkes András, Mészáros János,Major Péter, Burucs Szabolcs,Ilyés Zsolt,ülnek Molnárné Riskó Erzsébet, Majorné dr. Kander Klára,Csóriné Mrázik Orsolya,Kiss Bátor, Kiss Csaba
fotó: Népművészeti Alkotóház

A Keszthely környéki írott tojásokkal és elkészítésükkel Bordácsné Kishonti Erika, a Népművészet Mestere ismertette meg a résztvevőket. Bereczky Csaba, a Népművészet Mestere vezetésével pedig a zalai pásztorfaragásokkal foglalkoztak. Mint az alkotó elmondta, csontot és szarut is alkalmaztak a különféle pásztortárgyakon, s a hagyományos alkotások mellett újszerűek, modernek is készültek. A résztvevők megismerkedhettek a medál és ékszerdíszítő és a fémbeveréses technikával. Többek között kontycsat, fűszertartó, tűtartó, s több fa használati és dísztárgyak is születtek. Az alkotótábor résztvevői ellátogattak a Balatoni Múzeumba is, ahol Gyanó Szilvia az intézmény néprajzi gyűjteményét mutatta be nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában