Hálózatba kötötték

2019.05.18. 07:00

Több mint egy kilométeres kerékpárutat adtak át Lentiben

Pénteken ünnepélyes keretek közt avatták fel a Béke utcában kiépített kerékpárutat. Az újonnan létesült szakasz összeköti a lentikápolnai kerékpár­utat az ipari területekkel és a gyógyfürdő környezetével, kapcsolatot teremtve a ­város nyugati belterületei között.

Korosa Titanilla

Dr. Pál Attila, Hordós Krisztina, a kivitelező Le-Ko Kft. ügyvezetője, Horváth László, valamint Vigh László vágta át a szalagot Fotó: Korosa Titanilla

A fenntartható települési közlekedésfejlesztést szolgáló projekt célja a város közigazgatási területén lévő kerékpáros létesítmények hálózati kapcsolatainak kialakítása, a hiányzó kerékpáros-hálózati elemek fejlesztése. A pályázatban a város partnere az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. volt. Az elnyert teljes támogatási összeg, melyből a buszpályaudvar fejlesztése is megtörténik, több mint 476 millió forint. A program másik eleme a most átadott kerékpárút, melyet a város önkormányzata valósított meg közel 70 millió forint támogatásból és saját forrásból. A Béke úton 2 méter szélességben 1084 méter hosszban épült meg a bicikliút.

 

Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője az avatáson kiemelte: az ilyen fejlesztéseknek nemcsak az az előnye, hogy el lehet jutni egyik helyről a másikra, hanem lehetőséget ad a mozgásra, sportra is. Lentiben az idegenforgalom erősítését is szolgálja a beruházás, melyet az eddig megvalósult hasonló célú fejlesztések mellett továbbiak követnek majd.

– A megyei önkormányzat számára 23 milliárd forint állt rendelkezésre beruházások támogatására – erről dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. – Az elmúlt évek előkészítő munkálatai most érnek be, láthatók a fejlesztések megyeszerte, kerékpárutak is épülnek. Lentiben nem pontszerűen, hanem átgondoltan, az országos és a nemzetközi útvonalakat figyelembe véve fejlesztik tovább a kerékpárút-hálózatot.

Dr. Pál Attila, Hordós Krisztina, a kivitelező Le-Ko Kft. ügyvezetője, Horváth László, valamint Vigh
László vágta át a szalagot Fotó: Korosa Titanilla

Hozzátette: ez az út fontos a csesztregi munkahelyekre tartóknak, azon túl az Őrségbe vezet, a másik irányban pedig Szécsisziget látnivalóin keresztül eljuthatunk a csömödéri kisvasútig. Lenti – mint mondta – dinamikusan fejlődik, az elmúlt időszakban több százmillió forint értékű fejlesztéseket adtak át, és vannak folyamatban lévők is.

Horváth László polgármester elmondta, hogy az út kiépítése mellett 21 kerékpártároló kialakítása is része a projektnek, amit megérdemel a város, hiszen már négy alkalommal kapták meg a Kerékpárosbarát Település címet.

– Mintegy 30 kilométer hosszban rendelkezünk kerékpárúttal, az új szakasszal a Béke és a Kossuth utca közti átkötés is megvalósult – mondta a polgármester. – Emellett szemléletformáló kerékpáros-­programokat szerveztünk és információs kiadványt jelentettünk meg a projekt keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában