Thúry György Múzeum

2018.09.19. 09:00

Tápszert rejtett a fából készült „világos fejes” ládikó

A Thúry György Múzeum hónapról-hónapra bemutat egy érdekes tárgyi emléket a gyűjteményéből. Most a Dr. Oetker Tápszerművek 1920-as, 30-as évekből származó, fából készült reklámdoboza a hónap műtárgya.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Franciska történész-muzeológus a kiállított dobozkával és a többi korabeli relikviával, receptfüzetekkel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Horváth Franciska történész-muzeológustól megtudtuk: a ládika a régi zalakomári szatócsboltból származik, melynek teljes berendezése a múzeum gyűjteményét gyarapítja.

- A szatócsbolt már a 60-as években bezárt, a berendezése pedig ott kallódott évtizedeken keresztül. 1993-ban hoztuk be az anyagot a múzeumba, pontosabban ami megmaradt belőle – árulta el a szakember. – Akkor került be a ládika is 300 tárggyal együtt. Egyszer már bemutattuk a komplett szatócsboltot egy időszaki kiállítás keretében. Ondrcska Aladár, zalakomári lakos komárvárosi szülői házában nyitotta meg üzletét 1910 körül, melybe a berendezést egy Kohn nevű szatócstól vásárolta meg. Halála után az üzlet vezetését felesége, Ondrcska Aladárné vette át. A házaspárnak három gyermeke volt, köztük Ondrcska Mária, aki a szatócsbolt irányítását az 1920-as években végleg átvette édesanyjától – mondta a szakember.

Horváth Franciska történész-muzeológus a kiállított dobozkával és a többi korabeli relikviával, receptfüzetekkel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A most bemutatott fogantyús reklámdoboz fából készült, melynek tetején, jobb és bal oldalán „Dr. Oetker Tápszerművek” felirat olvasható, valamint a gyár jól ismert logója látható. Az 1900-as évek elejére a német dr. August Oetker virágzó vállalattá fejlesztette kis bielefeldi patikából induló vállalkozását. Így kézenfekvő volt az üzleti tevékenység kiterjesztése külföldre is, elsőként az Osztrák-Magyar Monarchia területére. Az 1910-es években egy Bécs melletti székhelyű vállalat révén jutottak el Magyarországra is az Oetker-termékek, sütőpor, vaníliacukor, pudingporok, krémporok, zselatin és befőzőpor. 1899-ben a cég tulajdonosa kiírt egy tervező pályázatot grafikusok számára. Számos munka érkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolta. 1900-ban védjegyként bejegyezték a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát.

- A céget 1924-ben jegyezték be Magyarországon – folytatta Horváth Franciska. – A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a VIII. kerületben. A második világháború éveiben a magyarországi Oetker-vállalat újra német kézbe került. 1945 után a céget államosították, a német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltották fel. Ezt követően a márka évtizedekre eltűnt a magyar piacról. Az 1970-es években újra megjelentek Magyarországon a Dr. Oetker-termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdte gyártani a cég néhány termékét. A Dr. Oetker a rendszerváltást követően visszavásárolta a licencet a győri vállalattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában